Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Stanovení vybraných organických kyselin v kávě

Diplomová práceopen access
dc.contributor.advisorŘezková, Soňa
dc.contributor.authorHorálková, Aneta
dc.contributor.refereeČervenka, Libor
dc.date.accepted2024-06-05
dc.date.accessioned2024-07-08T13:53:31Z
dc.date.available2024-07-08T13:53:31Z
dc.date.issued2024
dc.date.submitted2024-05-10
dc.description.abstractTato diplomová práce je zaměřena na stanovení obsahu vybraných organických kyselin ve vzorcích pražených i zelených kávových zrn. Teoretická část je věnována kávě, od jejího pěstování až po metody přípravy kávy a chemického složení. Jsou zde popsány fyzikálně chemické vlastnosti organických kyselin, jejich výskyt a použití. Dále jsou v teoretické části uvedeny možnosti stanovení organických kyselin ve vzorcích potravin a nápojů včetně úpravy vzorku před analýzou metodou SPE extrakce. Experimentální část se zabývá optimalizací HPLC a CZE metod pro stanovení organických kyselin ve vzorcích kávy a jejich izolací pomocí SPE metody. Na závěr jsou v této práci prezentovány výsledky stanovení organických kyselin ve vybraných vzorcích pražených i zelených kávových zrn.cze
dc.description.abstract-translatedThis diploma thesis is focused on determination of selected organic acids in roasted and green coffee beans samples. The theoretical part deals with coffee, from its growing to coffee preparation methods and chemical composition. The physicochemical properties, occurrence and the use of organic acids, are described here. Furthermore, in the theoretical part, the possibilities of determining acids in food and beverage samples are presented, including sample preparation before analysis using the SPE extraction method. The experimental part deals with the optimization of HPLC and CZE methods for the determination of organic acids in coffee samples and the isolation of organic acids using SPE. In conclusion, this thesis includes the results of the determination of organic acids in selected samples of roasted and green coffee.eng
dc.description.defenceStudentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise.cze
dc.description.departmentFakulta chemicko-technologickácze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.format87 s.
dc.identifier.stag48434
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/83412
dc.language.isocze
dc.publisherUniverzita Pardubicecze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectpražená kávacze
dc.subjectzelená kávacze
dc.subjectorganické kyselinycze
dc.subjectHPLCcze
dc.subjectCZEcze
dc.subjectSPEcze
dc.subjectHILICcze
dc.subjectroasted coffeeeng
dc.subjectgreen coffeeeng
dc.subjectorganic acidseng
dc.subjectHPLCeng
dc.subjectCZEeng
dc.subjectSPEeng
dc.subjectHILICeng
dc.thesis.degree-disciplineAnalytická chemiecze
dc.thesis.degree-grantorUniverzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologickácze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programAnalytická chemiecze
dc.titleStanovení vybraných organických kyselin v kávěcze
dc.title.alternativeDetermination of selected organic acids in coffeeeng
dc.typediplomová prácecze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 3 z 3
Načítá se...
Náhled
Název:
HoralkovaA_StanoveniVybranych_SR_2024.pdf
Velikost:
3.43 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Plný text práce
Načítá se...
Náhled
Název:
RezkovaS_StanoveniVybranych_AH_2024.pdf
Velikost:
93.69 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Posudek vedoucího práce
Načítá se...
Náhled
Název:
CervenkaL_StanoveniVybranych_AH_2024.pdf
Velikost:
190.36 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Posudek oponenta práce