Publikace: Stanovení vybraných organických kyselin v kávě
Diplomová práceopen accessNačítá se...
Datum
Autoři
Horálková, Aneta
Název časopisu
ISSN časopisu
Název svazku
Nakladatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Tato diplomová práce je zaměřena na stanovení obsahu vybraných organických kyselin ve vzorcích pražených i zelených kávových zrn. Teoretická část je věnována kávě, od jejího pěstování až po metody přípravy kávy a chemického složení. Jsou zde popsány fyzikálně chemické vlastnosti organických kyselin, jejich výskyt a použití. Dále jsou v teoretické části uvedeny možnosti stanovení organických kyselin ve vzorcích potravin a nápojů včetně úpravy vzorku před analýzou metodou SPE extrakce. Experimentální část se zabývá optimalizací HPLC a CZE metod pro stanovení organických kyselin ve vzorcích kávy a jejich izolací pomocí SPE metody. Na závěr jsou v této práci prezentovány výsledky stanovení organických kyselin ve vybraných vzorcích pražených i zelených kávových zrn.
Popis
Klíčová slova
pražená káva, zelená káva, organické kyseliny, HPLC, CZE, SPE, HILIC, roasted coffee, green coffee, organic acids, HPLC, CZE, SPE, HILIC