Publikace: Zdravotní rizika spojená s konzumací pokrmů připravených ze syrového masa
Bakalářská práceopen access| dc.contributor.advisor | Červenka, Libor | |
| dc.contributor.author | Machačná, Anetta | |
| dc.date.accepted | 2025-08-26 | |
| dc.date.accessioned | 2025-09-08T08:59:56Z | |
| dc.date.issued | 2025 | |
| dc.date.submitted | 2025-06-30 | |
| dc.description.abstract | Tato bakalářská práce se zabývá zdravotními riziky spojené s konzumací připravených ze syrového masa, zejména japonských pokrmů sushi a sashimi a oblíbeného jídla u nás v České republice, čímž je tatarský biftek. Nejdříve práce uvádí vlastnosti a přípravu pokrmů ze syrového masa. Následně jsou popsány běžné patogenní bakterie, nemoci z nich způsobené a symptomy otravy. S konzumací pokrmů ze syrového masa je také spojována špatná využitelnost potravin pro člověka. V práci jsou také popsány způsoby eliminace rizik přenosu nemocí z potravin na člověka. | cze |
| dc.description.abstract-translated | This bachelor's thesis is about health risks associated with consumption of raw meat, especially Japanese sushi, sashami and steak tartare, which are popular in Czech Republic. First of all, the properties and preparation of dishes made from raw meat are reported. Next theme is common pathogenic bacteria, diseases caused by them and also symptoms of poisoning. Poor utilization of nutrients for humans i salso associated with the consumption of raw meat dishes. The work also outlines methods to prevent the transmission of diseases from food to humans. | eng |
| dc.description.defence | Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své bakalářské práce, poté byla seznámena s posudkem vedoucího bakalářské práce. Studentka odpověděla na otázky členů zkušební komise. | cze |
| dc.description.department | Fakulta chemicko-technologická | cze |
| dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
| dc.format | 53 s. | |
| dc.identifier.stag | 48439 | |
| dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10195/85800 | |
| dc.language.iso | cze | |
| dc.publisher | Univerzita Pardubice | cze |
| dc.rights | Bez omezení | |
| dc.subject | tatarský biftek | cze |
| dc.subject | sushi | cze |
| dc.subject | sashimi | cze |
| dc.subject | otrava jídlem | cze |
| dc.subject | patogenní bakterie | cze |
| dc.subject | alimentární onemocnění | cze |
| dc.subject | kontaminace | cze |
| dc.subject | tartare beef steak | eng |
| dc.subject | sushi | eng |
| dc.subject | sashimi | eng |
| dc.subject | food poisoning | eng |
| dc.subject | pathogenic bacteria | eng |
| dc.subject | foodborne illness | eng |
| dc.subject | contamination | eng |
| dc.thesis.degree-discipline | Hodnocení a analýza potravin | cze |
| dc.thesis.degree-grantor | Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická | cze |
| dc.thesis.degree-name | Bc. | |
| dc.thesis.degree-program | Hodnocení a analýza potravin | cze |
| dc.title | Zdravotní rizika spojená s konzumací pokrmů připravených ze syrového masa | cze |
| dc.title.alternative | Health consequences associated with eating foods prepared from raw meat | eng |
| dc.type | bakalářská práce | cze |
| dspace.entity.type | Publication |
Soubory
Původní svazek
1 - 2 z 2
Načítá se...
- Název:
- MachacnaA_ZdravotniRizika_LC_2024.pdf
- Velikost:
- 1.14 MB
- Formát:
- Adobe Portable Document Format
- Popis:
- Plný text práce
Načítá se...
- Název:
- CervenkaL_ZdravotniRizika_AM_2025.pdf
- Velikost:
- 100.03 KB
- Formát:
- Adobe Portable Document Format
- Popis:
- Posudek vedoucího práce