Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Zdravotní rizika spojená s konzumací pokrmů připravených ze syrového masa

Bakalářská práceopen access
dc.contributor.advisorČervenka, Libor
dc.contributor.authorMachačná, Anetta
dc.date.accepted2025-08-26
dc.date.accessioned2025-09-08T08:59:56Z
dc.date.issued2025
dc.date.submitted2025-06-30
dc.description.abstractTato bakalářská práce se zabývá zdravotními riziky spojené s konzumací připravených ze syrového masa, zejména japonských pokrmů sushi a sashimi a oblíbeného jídla u nás v České republice, čímž je tatarský biftek. Nejdříve práce uvádí vlastnosti a přípravu pokrmů ze syrového masa. Následně jsou popsány běžné patogenní bakterie, nemoci z nich způsobené a symptomy otravy. S konzumací pokrmů ze syrového masa je také spojována špatná využitelnost potravin pro člověka. V práci jsou také popsány způsoby eliminace rizik přenosu nemocí z potravin na člověka.cze
dc.description.abstract-translatedThis bachelor's thesis is about health risks associated with consumption of raw meat, especially Japanese sushi, sashami and steak tartare, which are popular in Czech Republic. First of all, the properties and preparation of dishes made from raw meat are reported. Next theme is common pathogenic bacteria, diseases caused by them and also symptoms of poisoning. Poor utilization of nutrients for humans i salso associated with the consumption of raw meat dishes. The work also outlines methods to prevent the transmission of diseases from food to humans.eng
dc.description.defenceStudentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své bakalářské práce, poté byla seznámena s posudkem vedoucího bakalářské práce. Studentka odpověděla na otázky členů zkušební komise.cze
dc.description.departmentFakulta chemicko-technologickácze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.format53 s.
dc.identifier.stag48439
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/85800
dc.language.isocze
dc.publisherUniverzita Pardubicecze
dc.rightsBez omezení
dc.subject tatarský biftekcze
dc.subjectsushicze
dc.subjectsashimicze
dc.subjectotrava jídlemcze
dc.subjectpatogenní bakteriecze
dc.subjectalimentární onemocněnícze
dc.subjectkontaminacecze
dc.subjecttartare beef steakeng
dc.subjectsushieng
dc.subjectsashimieng
dc.subjectfood poisoningeng
dc.subjectpathogenic bacteriaeng
dc.subjectfoodborne illnesseng
dc.subjectcontaminationeng
dc.thesis.degree-disciplineHodnocení a analýza potravincze
dc.thesis.degree-grantorUniverzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologickácze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programHodnocení a analýza potravincze
dc.titleZdravotní rizika spojená s konzumací pokrmů připravených ze syrového masacze
dc.title.alternativeHealth consequences associated with eating foods prepared from raw meateng
dc.typebakalářská prácecze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 2 z 2
Načítá se...
Náhled
Název:
MachacnaA_ZdravotniRizika_LC_2024.pdf
Velikost:
1.14 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Plný text práce
Načítá se...
Náhled
Název:
CervenkaL_ZdravotniRizika_AM_2025.pdf
Velikost:
100.03 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Posudek vedoucího práce