Publikace: Analýza polyfenolických látek v superpotravinách IV
Diplomová práceopen accessNačítá se...
Datum
Autoři
Kuchařová, Lenka
Název časopisu
ISSN časopisu
Název svazku
Nakladatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Tato diplomová práce se zabývá obsahem polyfenolových látek ve vybraných vzorcích superpotravin. Dále byl studován i vztah mezi obsahem polyfenolových látek a antioxidační aktivitou. V teoretické části jsou uvedeny charakteristiky superpotravin, jejich účinky na lidské zdraví, dále principy kapalinové chromatografiea extrakčních metod. V experimentální části byly polyfenolové látky identifikovány a kvantifikovány pomocí HPLC s detektorem CoulArray. Dále byl stanoven celkový obsah polyfenolových látek metodou dle Folin-Ciocalteua. Antioxidační aktivita byla stanovena pomocí metod DPPH a ABTS. V závěru práce jsou získané výsledky diskutovány a jednotlivé superpotraviny jsou porovnány s publikovanou literaturou i mezi sebou na základě jejich antioxidační aktivity a obsahu polyfenolových látek.
Popis
Klíčová slova
superpotraviny, polyfenolické látky, antioxidační aktivita, granátové jablko, konopné semínko, červená řepa, skořice, česnek, superfoods, polyphenols, antioxidant activity, pomegranate, hemp seed, beetroot, cinnamon, garlic