Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Analýza polyfenolických látek v superpotravinách IV

Diplomová práceopen access
dc.contributor.advisorŠvecová, Blanka
dc.contributor.authorKuchařová, Lenka
dc.contributor.refereeČervenka, Libor
dc.date.accepted2018-06-05
dc.date.accessioned2018-06-14T06:03:24Z
dc.date.available2018-06-14T06:03:24Z
dc.date.issued2018
dc.date.submitted2018-05-11
dc.description.abstractTato diplomová práce se zabývá obsahem polyfenolových látek ve vybraných vzorcích superpotravin. Dále byl studován i vztah mezi obsahem polyfenolových látek a antioxidační aktivitou. V teoretické části jsou uvedeny charakteristiky superpotravin, jejich účinky na lidské zdraví, dále principy kapalinové chromatografiea extrakčních metod. V experimentální části byly polyfenolové látky identifikovány a kvantifikovány pomocí HPLC s detektorem CoulArray. Dále byl stanoven celkový obsah polyfenolových látek metodou dle Folin-Ciocalteua. Antioxidační aktivita byla stanovena pomocí metod DPPH a ABTS. V závěru práce jsou získané výsledky diskutovány a jednotlivé superpotraviny jsou porovnány s publikovanou literaturou i mezi sebou na základě jejich antioxidační aktivity a obsahu polyfenolových látek.cze
dc.description.abstract-translatedThis diploma thesis deals with the content of polyphenols in selected samples of superfoods. The relation between the content of polyphenols and the antioxidant activity was also studied. The theoretical part is focused on the characteristics of superfoods, their effects on human health, further the principle of liquid chromatography and extraction methods. In the experimental section, polyphenols were identified and quantified by HPLC with CoulArray detector. In addition, the total amount of polyphenols was determined by the Folin-Ciocalteu method. Antioxidant activity was determined using the DPPH and ABTS methods. In the end of the thesis the results are discussed and the individual superfoods are compared with published literature and among each other on the basis of their antioxidant activity and the content of polyphenols.eng
dc.description.defenceStudentka úspěšně obhájila diplomovou práci a zodpověděla otázky komise.cze
dc.description.departmentFakulta chemicko-technologickácze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.format77 s.
dc.identifierUniverzitní knihovna (studovna)
dc.identifier.signatureD38771
dc.identifier.stag35626
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/70755
dc.language.isocze
dc.publisherUniverzita Pardubicecze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectsuperpotravinycze
dc.subjectpolyfenolické látkycze
dc.subjectantioxidační aktivitacze
dc.subjectgranátové jablkocze
dc.subjectkonopné semínkocze
dc.subjectčervená řepacze
dc.subjectskořicecze
dc.subjectčesnekcze
dc.subjectsuperfoodseng
dc.subjectpolyphenolseng
dc.subjectantioxidant activityeng
dc.subjectpomegranateeng
dc.subjecthemp seedeng
dc.subjectbeetrooteng
dc.subjectcinnamoneng
dc.subjectgarliceng
dc.thesis.degree-disciplineHodnocení a analýza potravincze
dc.thesis.degree-grantorUniverzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologickácze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programChemie a technologie potravincze
dc.titleAnalýza polyfenolických látek v superpotravinách IVcze
dc.title.alternativeAnalysis of polyphenolic compounds in superfoods IVeng
dc.typediplomová prácecze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 3 z 3
Načítá se...
Náhled
Název:
KucharovaL_Analyza_polyfenolickych_BS_2018.pdf
Velikost:
2.72 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Plný text práce
Načítá se...
Náhled
Název:
SvecovaB__Analyza_polyfenolickych_LK_2018.pdf
Velikost:
1 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Posudek vedoucího práce
Načítá se...
Náhled
Název:
CervenkaL_Analyza_polyfenolickych_LK_2018.pdf
Velikost:
1.88 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Posudek oponenta práce