Publikace: Analýza přírodních antioxidantů přítomných ve švestkách
Bakalářská práceopen accessNačítá se...
Datum
Autoři
Název časopisu
ISSN časopisu
Název svazku
Nakladatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Tato bakalářská práce se věnuje analytickému stanovení antioxidantů obsažených ve švestkách. Teoretická část se zabývá popisem slivoně švestky, chemického složení plodu, popisem fytochemikálií a antioxidantů. Dále je pozornost věnována metodám úpravy vzorku před analýzou a teoretickým základům spektrofotometrických a chromatografických technik, které se pro stanovení antioxidantů využívají. Experimentální část je zaměřena na stanovení antioxidační aktivity extraktů připravených z mražených švestek, povidel a sušených švestek pomocí vybraných spektrofotometrických metod.
Popis
Klíčová slova
švestky, antioxidanty, antioxidační kapacita, extrakce, spektrofotometrie, plums, antioxidants, antioxidant capacity, extraction, spectrophotometry