Publikace: Vliv teploty sušení na obsah fenolických látek v pohankových sušenkách
Diplomová práceopen accessNačítá se...
Datum
Autoři
Kozumplíková, Kateřina
Název časopisu
ISSN časopisu
Název svazku
Nakladatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Tato diplomová práce se zabývá vlivem teploty sušení na obsah fenolických látek v pohankových sušenkách. Teoretická část pojednává o klasických obilovinách, pseudoobilovinách, pohance a látkách v ní obsažených, antioxidantech, raw stravě, přípravě vzorku před analýzou a o vysokoúčinné kapalinové chromatografii. V rámci experimentální části byla optimalizována metoda pro stanovení fenolických látek jak metodou HPLC s UV a MS detekcí, tak metoda přípravy vzorku pohankových sušenek. Byl sledován vliv teploty sušení na obsah fenolických látek v pohankových raw sušenkách. Na závěr práce byly výsledky vyhodnoceny a kriticky zhodnoceny.
Popis
Klíčová slova
pohanka, antioxidanty, kyselá a alkalická hydrolýza, extrakce, vysokoúčinná kapalinová chromatografie s UV a MS detekcí, buckwheat, antioxidants, acid and alkaline hydrolysis, extraction, high performance liquid chromatography with UV and MS detection