Publikace: Voltametrické stanovení hydroxymethylfurfuralu v potravinách
Diplomová práceOmezený přístupNačítá se...
Datum
Autoři
Michalcová, Dana
Název časopisu
ISSN časopisu
Název svazku
Nakladatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
V první části teoretické práce je popsáno rozdělení medu dle vyhlášky s následným podrobnějším popisem jednotlivých druhů medu. Krátce jsou zmíněny i medy méně známé. Další část teoretické práce je věnována látkám, které jsou obsaženy v medu, především však hydroxymethylfurfuralu, který pokud je v medu obsažen ve vyšší koncentraci poukazuje na nesprávné skladování, zahřívání nebo falšování medu a produktů z něj. V závěru teoretické části jsou popsány metody, které jsou nejčastěji používané pro stanovení hydroxymethylfurfuralu. Část této kapitoly je věnována voltametrickým metodám včetně používaných elektrod,a to především na bázi uhlíku. V experimentální části je popsána příprava roztoků, uhlíkových pastových elektrod a použité metody stanovení hydroxymethylfurfuralu, včetně instrumentace. V části výsledky a diskuze je popsána volba základního elektrolytu a optimalizace podmínek pro stanovení hydroxymethylfurfuralu. Tato část také popisuje spolehlivost metody na modelových a reálných vzorcích.
Popis
Klíčová slova
hydroxymethylfurfural, med, Britton-Robinsonův pufr, square wave voltametrie, hydroxymethylfurfural, honey, Britton-Robinson buffer, square wave voltammetry