Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Voltametrické stanovení hydroxymethylfurfuralu v potravinách

Diplomová práceOmezený přístup
dc.contributor.advisorMikysek, Tomáš
dc.contributor.authorMichalcová, Dana
dc.contributor.refereeBartoš, Martincze
dc.date.accepted2016-06-07
dc.date.accessioned2016-06-09T12:42:30Z
dc.date.available2016-06-09T12:42:30Z
dc.date.issued2016
dc.date.submitted2016-05-13
dc.description.abstractV první části teoretické práce je popsáno rozdělení medu dle vyhlášky s následným podrobnějším popisem jednotlivých druhů medu. Krátce jsou zmíněny i medy méně známé. Další část teoretické práce je věnována látkám, které jsou obsaženy v medu, především však hydroxymethylfurfuralu, který pokud je v medu obsažen ve vyšší koncentraci poukazuje na nesprávné skladování, zahřívání nebo falšování medu a produktů z něj. V závěru teoretické části jsou popsány metody, které jsou nejčastěji používané pro stanovení hydroxymethylfurfuralu. Část této kapitoly je věnována voltametrickým metodám včetně používaných elektrod,a to především na bázi uhlíku. V experimentální části je popsána příprava roztoků, uhlíkových pastových elektrod a použité metody stanovení hydroxymethylfurfuralu, včetně instrumentace. V části výsledky a diskuze je popsána volba základního elektrolytu a optimalizace podmínek pro stanovení hydroxymethylfurfuralu. Tato část také popisuje spolehlivost metody na modelových a reálných vzorcích.cze
dc.description.abstract-translatedThe first part of theoretical part of this thesis describes in detail honey and its types according to regulation. Less known types of honey are briefly mentioned. Next part deals with substances contained in honey, especially hydroxymethylfurfural which enormously high concentration in honey points to bad storage, heating or forgery of honey or its products. Last part of theoretical part describes methods often used for hydroxymethylfurfural determination voltammetry and commonly used electrodes are mentioned. Experimental part describes preparation of liquids, carbon paste electrodes and methods used for hydroxymethlyfurfural determination and their instrumentation. Part Results and Discussion describe choice of supporting electrolyte and method conditions optimization. It also describes reliability on model and real samples.eng
dc.description.departmentFakulta chemicko-technologickácze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.format73 s.cze
dc.format.extent1731719 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.identifierUniverzitní knihovna (studovna)cze
dc.identifier.signatureD34775
dc.identifier.stag30128
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/64587
dc.language.isocze
dc.publisherUniverzita Pardubicecze
dc.rightsbez omezenícze
dc.subjecthydroxymethylfurfuralcze
dc.subjectmedcze
dc.subjectBritton-Robinsonův pufrcze
dc.subjectsquare wave voltametriecze
dc.subjecthydroxymethylfurfuraleng
dc.subjecthoneyeng
dc.subjectBritton-Robinson buffereng
dc.subjectsquare wave voltammetryeng
dc.thesis.degree-disciplineBioanalytikcze
dc.thesis.degree-grantorUniverzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologickácze
dc.thesis.degree-nameMgr.
dc.thesis.degree-programSpeciální chemicko-biologické oborycze
dc.titleVoltametrické stanovení hydroxymethylfurfuralu v potravináchcze
dc.title.alternativeVoltammetric Determination of Hydroxymethylfurfural in Foodstuffseng
dc.typediplomová prácecze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 3 z 3
Načítá se...
Náhled
Název:
MichalcovaD_stanoveniHydroxymethylfurfuralu_TM_2016.pdf
Velikost:
1.65 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Plný text práce
Načítá se...
Náhled
Název:
vedouci-MikysekT_Voltametricke stanoveni_MD_2016.pdf
Velikost:
540.98 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Posudek vedoucího práce
Načítá se...
Náhled
Název:
oponent-BartosM_Voltametricke stanoveni_MD_2016.pdf
Velikost:
739.99 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Posudek oponenta práce