Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Analýza vybraných složek octa

Bakalářská práceopen access
Načítá se...
Náhled

Datum

Autoři

Češík, Matyáš

Název časopisu

ISSN časopisu

Název svazku

Nakladatel

Univerzita Pardubice

Výzkumné projekty

Organizační jednotky

Číslo časopisu

Abstrakt

Tato bakalářská práce se zabývá charakteristikou a porovnáním vybraných složek jablečných octů běžně dostupných v obchodních řetězcích vs. jablečných octů amatérsky připravených. Teoretická část je věnována historii, výchozím surovinám, technologii výroby, mikroorganismům a kvalitě octů. V experimentální části byla zkoumána barva a zákal vybraných vzorků octa pomocí kolorimetrie a nefelometrie. Dále byl u vzorků zjištěn celkový počet mikroorganismů (CPM) a byla ověřena vitalita bakterií octového kvašení. V neposlední řadě byla u octů změřena kyselost jako pH a bylo stanoveno množství kyseliny octové. Nakonec byly vzorky podrobeny square-wave voltametrii v anodické oblasti (SWASV) za účelem zjištění množství Fe3+, Cu2+ a Zn2+ iontů.

Popis

Klíčová slova

ocet, jablečný ocet, technologie výroby, Acetobacter, Gluconobacter, voltametrie, zákal, kolorimetrie, kyselost, vinegar, apple cider vinegar, production technology, Acetobacter, Gluconobacter, voltammetry, turbidity, colorimetry, acidity

Citace

Permanentní identifikátor

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By