Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Obsah antioxidantů v sušeném ovoci

Bakalářská práceopen access
dc.contributor.advisorČervenka, Libor
dc.contributor.authorRydval, Jakub
dc.date.accepted2022-08-22
dc.date.accessioned2022-09-07T13:15:26Z
dc.date.available2022-09-07T13:15:26Z
dc.date.issued2022
dc.date.submitted2022-07-01
dc.description.abstractBakalářská práce je zaměřena na studium a stanovení antioxidační kapacity a celkového obsahu fenolických látek v sušeném ovoci (banán, ananas, kiwi, mango, pitahaya) a porovnání obsahu těchto látek v běžně sušeném ovoci vs. v ovoci lyofilizovaném. Fenolické látky byly stanoveny spektrofotometricky pomocí Folin-Ciocalteuho činidla. Antioxidační kapacita byla stanovena rovněž spektrofotometricky metodou DPPH. Výsledky obou stanovení byly statisticky zpracovány. Obsah fenolických látek i antioxidační kapacita u lyofilizovaných vzorků byly většinou výrazně vyšší.cze
dc.description.abstract-translatedThis bachelor's thesis is focused on studying and determining the antioxidant capacity and the total amount of phenolic compounds in dried fruit (banana, pineapple, kiwi, mango, dragon fruit) and comparing the amount of these in oven dried vs. freeze dried samples. The total phenolic content was determined spectrophotometrically using the Folin-Ciocalteu reagent. The antioxidant capacity was also determined spectrophotometrically using the DPPH method. The results of both determinations was statistically processed. Both the total phenolic content and antioxidant capacity of freeze dried samples in most cases were significantly higher.eng
dc.description.defenceStudent seznámil členy zkušební komise s obsahem své bakalářské práce, poté byl seznámen s posudkem vedoucího bakalářské práce. Student odpověděl na otázky členů zkušební komise.cze
dc.description.departmentFakulta chemicko-technologickácze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.identifier.stag44758
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/80277
dc.language.isocze
dc.publisherUniverzita Pardubicecze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectsušené ovocecze
dc.subjectlyofilizacecze
dc.subjectantioxidační kapacitacze
dc.subjectfenolické látkycze
dc.subjectDPPHcze
dc.subjectFolin-Ciocalteucze
dc.subjectdried fruiteng
dc.subjectfreeze-dryingeng
dc.subjectantioxidant capacityeng
dc.subjectphenolic compoundseng
dc.subjectDPPHeng
dc.subjectFolin-Ciocalteueng
dc.thesis.degree-disciplineHodnocení a analýza potravincze
dc.thesis.degree-grantorUniverzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologickácze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programChemie a technologie potravincze
dc.titleObsah antioxidantů v sušeném ovocicze
dc.title.alternativeAntioxidant content in dried fruiteng
dc.typebakalářská prácecze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 2 z 2
Načítá se...
Náhled
Název:
RydvalJ_Obsah_antioxidacnich_LC_2022.pdf
Velikost:
1.34 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Plný text práce
Načítá se...
Náhled
Název:
CervenkaL_Obsah_Antioxidantu_JR_2022.pdf
Velikost:
139.94 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Posudek vedoucího práce