Publikace: Obsah antioxidantů v sušeném ovoci
Bakalářská práceopen access| dc.contributor.advisor | Červenka, Libor | |
| dc.contributor.author | Rydval, Jakub | |
| dc.date.accepted | 2022-08-22 | |
| dc.date.accessioned | 2022-09-07T13:15:26Z | |
| dc.date.available | 2022-09-07T13:15:26Z | |
| dc.date.issued | 2022 | |
| dc.date.submitted | 2022-07-01 | |
| dc.description.abstract | Bakalářská práce je zaměřena na studium a stanovení antioxidační kapacity a celkového obsahu fenolických látek v sušeném ovoci (banán, ananas, kiwi, mango, pitahaya) a porovnání obsahu těchto látek v běžně sušeném ovoci vs. v ovoci lyofilizovaném. Fenolické látky byly stanoveny spektrofotometricky pomocí Folin-Ciocalteuho činidla. Antioxidační kapacita byla stanovena rovněž spektrofotometricky metodou DPPH. Výsledky obou stanovení byly statisticky zpracovány. Obsah fenolických látek i antioxidační kapacita u lyofilizovaných vzorků byly většinou výrazně vyšší. | cze |
| dc.description.abstract-translated | This bachelor's thesis is focused on studying and determining the antioxidant capacity and the total amount of phenolic compounds in dried fruit (banana, pineapple, kiwi, mango, dragon fruit) and comparing the amount of these in oven dried vs. freeze dried samples. The total phenolic content was determined spectrophotometrically using the Folin-Ciocalteu reagent. The antioxidant capacity was also determined spectrophotometrically using the DPPH method. The results of both determinations was statistically processed. Both the total phenolic content and antioxidant capacity of freeze dried samples in most cases were significantly higher. | eng |
| dc.description.defence | Student seznámil členy zkušební komise s obsahem své bakalářské práce, poté byl seznámen s posudkem vedoucího bakalářské práce. Student odpověděl na otázky členů zkušební komise. | cze |
| dc.description.department | Fakulta chemicko-technologická | cze |
| dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
| dc.identifier.stag | 44758 | |
| dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10195/80277 | |
| dc.language.iso | cze | |
| dc.publisher | Univerzita Pardubice | cze |
| dc.rights | Bez omezení | |
| dc.subject | sušené ovoce | cze |
| dc.subject | lyofilizace | cze |
| dc.subject | antioxidační kapacita | cze |
| dc.subject | fenolické látky | cze |
| dc.subject | DPPH | cze |
| dc.subject | Folin-Ciocalteu | cze |
| dc.subject | dried fruit | eng |
| dc.subject | freeze-drying | eng |
| dc.subject | antioxidant capacity | eng |
| dc.subject | phenolic compounds | eng |
| dc.subject | DPPH | eng |
| dc.subject | Folin-Ciocalteu | eng |
| dc.thesis.degree-discipline | Hodnocení a analýza potravin | cze |
| dc.thesis.degree-grantor | Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická | cze |
| dc.thesis.degree-name | Bc. | |
| dc.thesis.degree-program | Chemie a technologie potravin | cze |
| dc.title | Obsah antioxidantů v sušeném ovoci | cze |
| dc.title.alternative | Antioxidant content in dried fruit | eng |
| dc.type | bakalářská práce | cze |
| dspace.entity.type | Publication |
Soubory
Původní svazek
1 - 2 z 2
Načítá se...
- Název:
- RydvalJ_Obsah_antioxidacnich_LC_2022.pdf
- Velikost:
- 1.34 MB
- Formát:
- Adobe Portable Document Format
- Popis:
- Plný text práce
Načítá se...
- Název:
- CervenkaL_Obsah_Antioxidantu_JR_2022.pdf
- Velikost:
- 139.94 KB
- Formát:
- Adobe Portable Document Format
- Popis:
- Posudek vedoucího práce