Publikace: Obsah antioxidantů v sušeném ovoci
Bakalářská práceopen accessNačítá se...
Datum
Autoři
Rydval, Jakub
Název časopisu
ISSN časopisu
Název svazku
Nakladatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Bakalářská práce je zaměřena na studium a stanovení antioxidační kapacity a celkového obsahu fenolických látek v sušeném ovoci (banán, ananas, kiwi, mango, pitahaya) a porovnání obsahu těchto látek v běžně sušeném ovoci vs. v ovoci lyofilizovaném. Fenolické látky byly stanoveny spektrofotometricky pomocí Folin-Ciocalteuho činidla. Antioxidační kapacita byla stanovena rovněž spektrofotometricky metodou DPPH. Výsledky obou stanovení byly statisticky zpracovány. Obsah fenolických látek i antioxidační kapacita u lyofilizovaných vzorků byly většinou výrazně vyšší.
Popis
Klíčová slova
sušené ovoce, lyofilizace, antioxidační kapacita, fenolické látky, DPPH, Folin-Ciocalteu, dried fruit, freeze-drying, antioxidant capacity, phenolic compounds, DPPH, Folin-Ciocalteu