Publikace: Vliv lyofilizace na vlastnosti dýňového prášku
Diplomová práceopen accessNačítá se...
Datum
Autoři
Štěpánková, Michaela
Název časopisu
ISSN časopisu
Název svazku
Nakladatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
První část diplomové práce popisuje dýně, jejich druhy, klimatické a pěstitelské požadavky, výživovou hodnotu a význam v potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Druhá část práce se zabývá pojmem lyofilizace, popisuje její princip a průběh, výhody i nevýhody a také její využití. Třetí část této práce obsahuje stručné informace o fyzikálních a chemických parametrech, které byly v této práci zvoleny pro charakterizaci dýňového prášku sušeného pomocí různě nastavených parametrů při lyofilizaci. Vybrané parametry byly vyhodnoceny v závěrečné části.
Popis
Klíčová slova
antioxidanty, fenolické látky, funkční vlastnosti, karoteny, sorpce vlhkosti, antioxidants, phenolic substances, functional properties, carotenes, moisture sorption