Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Hydrogels Based on Starch from Various Natural Sources: Synthesis and Characterization

Článekopen accesspeer-reviewedaccepted version (postprint)
dc.contributor.authorKalendová, Petra
dc.contributor.authorSvoboda, Ladislav
dc.contributor.authorHroch, Jan
dc.contributor.authorHoncová, Pavla
dc.contributor.authorDrobná, Helena
dc.contributor.authorŠlang, Stanislav
dc.date.accessioned2022-06-03T12:22:05Z
dc.date.available2022-06-03T12:22:05Z
dc.date.issued2021
dc.description.abstractHydrogels based on a graft copolymer of acrylic acid (AA) and acrylamide (AAm) on a backbone of starch, obtained from different natural sources, have been prepared and characterized for potential agricultural use, as soil moisture regulators and nutrient sources for plant nutrition. Five types of starch are used: corn, waxy corn, wheat, potato, and rice starch. Hydrogels are prepared by a solution polymerization method, in the presence of ammonium persulphate (PSA) as initiator and N,N'-methylene-bis-acrylamide (MBA) as a cross-linking agent. Thermal and physico-chemical properties, such as thermogravimetry analysis and differential scanning calorimetry data and swelling properties of hydrogels, are observed. The influences of the cross-linking agent on the swelling ratio (SR) and solubility of prepared hydrogels are studied and optimized. The highest SR observed in water corresponded to non-cross-linked hydrogels prepared with waxy corn starch (780 g water per g dry matter), and the SR of these hydrogels in ammonium sulfate and calcium nitrate solutions are 9.6 and 1.2 g per g dry matter, respectively. Higher thermal stability is observed with cross-linked starch-g-(AA-AAm) hydrogels. The non-cross-linked hydrogels have a higher SR, but also have significant solubility in water.eng
dc.description.abstract-translatedByly připraveny hydrogely na bázi roubovaného kopolymeru škrobu z různých přírodních zdrojů, kyseliny akrylové a akryl amidu. Připravené hydrogely byly charakterizovány pro agrochemické účely, jako regulátor vlhkosti nebo jako nosič živin pro výživu rostlin. Pro syntézu bylo použito pět různých škrobů: kukuřičný, voskový kukuřičný, pšeničný, bramborový a rýžový. Hydrogely byly polymerizovány v roztoku v přítomnosti persíranu amonného (iniciátor) a N,N'-methylen-bis-akrylamidu (síťovací činidlo). U hydrogelů byly stanoveny tepelné a fyzikálně-chemické vlastnosti za použití termogravimetrické analýzy a diferenciální skenovací kalorimetrie. Dále byl studován a optimalizován vlivy síťovacího činidla na bobtnací poměr (SR) a rozpustnost připravených hydrogelů. Nejvyšší SR byl stanoven ve vodě u nezesítěného hydrogelu připraveného s voskovým kukuřičným škrobem (780 g vody na g sušiny) a SR tohoto hydrogelu v roztocích síranu amonného byl 9,6 g na g sušiny a dusičnanu vápenatého byl 1,2 g na g sušiny. Vyšší tepelná stabilita je pozorována u zesítěných hydrogelů a naopak nezesíťované hydrogely měly sice vyšší SR, ale také větší rozpustnost ve vodě.cze
dc.formatp. 2100051
dc.identifier.doi10.1002/star.202100051
dc.identifier.issn0038-9056
dc.identifier.obd39886005
dc.identifier.scopus2-s2.0-85107728020
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/79200
dc.identifier.wos000660483600001
dc.language.isoeng
dc.peerreviewedyeseng
dc.publicationstatusaccepted version (postprint)eng
dc.publisherWiley-VCHeng
dc.relation.ispartofStarch = Starke, volume 73, issue: 9-10eng
dc.relation.publisherversionhttps://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/star.202100051
dc.rightsopen access (green)eng
dc.subjectacrylamideeng
dc.subjectacrylic acideng
dc.subjectstarcheng
dc.subjectstarch-graft-copolymerseng
dc.subjectswelling of hydrogelseng
dc.subjectakrylamidcze
dc.subjectkyselina akrylovácze
dc.subjectškrobcze
dc.subjectroubovaný kopolymer škrobucze
dc.subjectbobtnání hydrogelůcze
dc.titleHydrogels Based on Starch from Various Natural Sources: Synthesis and Characterizationeng
dc.title.alternativeHydrogely na bázi škrobu z různých přírodních zdrojů: syntéza a charakterizacecze
dc.typeArticleeng
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 2 z 2
Načítá se...
Náhled
Název:
manuscript_Starch_revised.pdf
Velikost:
604.41 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Načítá se...
Náhled
Název:
figures.pdf
Velikost:
1.65 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format