Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Partial characterization of the pigments produced by the marine-derived fungus Talaromyces albobiverticillius 30548. Towards a new fungal red colorant for the food industry

ČlánekOmezený přístuppeer-reviewedpublished
dc.contributor.authorVenkatachalam, Mekalacze
dc.contributor.authorZelená, Miroslavacze
dc.contributor.authorCacciola, Francescocze
dc.contributor.authorČeslová, Lenkacze
dc.contributor.authorGirard-Valenciennes, Emmanuellecze
dc.contributor.authorClerc, Patriciacze
dc.contributor.authorDugo, Paolacze
dc.contributor.authorMondello, Luigicze
dc.contributor.authorFouillaud, Mireillecze
dc.contributor.authorRotondo, Archimedecze
dc.contributor.authorGiuffrida, Danielecze
dc.contributor.authorDufosse, Laurentcze
dc.date.accessioned2019-05-22T08:22:48Z
dc.date.available2019-05-22T08:22:48Z
dc.date.issued2018eng
dc.description.abstractThe interest about red color in the food industry has been growing because of its wide application in variety of foods and beverages and also due to the carcinogenic and teratogenic effects of some synthetic colorants. Many ascomycetous fungi naturally synthesize and secrete pigments and thus provide readily available additional and/or alternative sources of natural colorants that are independent of agro-climatic conditions. Some species of Talaromyces produce large amounts of Monascus-like azaphilone red pigments without any toxins. In this study, Talaromyces albobiverticillius 30548 was isolated from the outer slope of the coral reef of the Reunion Island, Indian Ocean. The biosynthesized intracellular and extracellular pigments were extracted by successive cold extractions or by single solvent extraction methods The pigments were then analyzed by HPLC-PDA-ESI/MS system in positive and negative ionization modes. Twelve different compounds were detected and four were tentatively identified as Monascus-type pigments, based on the results obtained and the available literature. In particular, N-threonine-monascorubramine, N-glutaryl-rubropunctamine and PP-O were tentatively identified; further, this work reports for the first time on the PDA, MS and NMR characterization of the here named as N-GABA-PP-V (6-[(Z)-2-Carboxyvinyl]-N-GABA-PP-V) pigment bearing a cis configuration at the C10-C11 double bond, in Talaromyces albobiverticillius 30548.eng
dc.description.abstract-translatedZájem o červenou barvu v potravinářském průmyslu roste kvůli jeho široké aplikaci v různých potravinách a nápojích a také kvůli karcinogenním a teratogenním účinkům některých syntetických barviv. Mnoho askomycitózních plísní přirozeně syntetizuje a vylučuje pigmenty a poskytuje tak snadno dostupné dodatečné a / nebo alternativní zdroje přírodních barviv, které jsou nezávislé na agro-klimatických podmínkách. Některé druhy Talaromyces produkují velké množství azafilonových červených pigmentů bez toxinů. V této studii byl Talaromyces albobiverticillius 30548 izolován z vnějšího svahu korálového útesu na ostrově Réunion v Indickém oceánu. Biosyntetizované intracelulární a extracelulární pigmenty byly extrahovány následnou extrakcí za studena nebo metodami extrakce jedním rozpouštědlem. Pigmenty byly potom analyzovány systémem HPLC-PDA-ESI / MS při záznamu kladných a záporných iontů. Bylo zjištěno dvanáct různých sloučenin a čtyři byly předběžně identifikovány. Jednalo se o N-threonin-monaskorubramin, N-glutaryl-rubropunktamin a PP-O.cze
dc.formatp. 38-45eng
dc.identifier.doi10.1016/j.jfca.2017.12.036eng
dc.identifier.issn0889-1575eng
dc.identifier.obd39881351eng
dc.identifier.scopus2-s2.0-85040021845
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/72658
dc.identifier.wos000427213100005eng
dc.language.isoengeng
dc.peerreviewedyeseng
dc.publicationstatuspublishedeng
dc.publisherAcademic Press (Elsevier)eng
dc.relation.ispartofJournal of Food Composition and Analysis, volume 67, issue: Aprileng
dc.relation.publisherversionhttps://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157517303265eng
dc.rightspouze v rámci univerzityeng
dc.subjectFilamentous funguseng
dc.subjectTalaromyces albobiverticilliuseng
dc.subjectMatineeng
dc.subjectderived food coloranteng
dc.subjectRed colored pigmentseng
dc.subjectAzaphiloneeng
dc.subjectHPLC-MSeng
dc.subjectNMReng
dc.subjectTalaromyces albobiverticilliuscze
dc.subjectpotravinářské barvivacze
dc.subjectazaphilonycze
dc.subjectHPLC-MScze
dc.subjectNMR, červená barvivacze
dc.titlePartial characterization of the pigments produced by the marine-derived fungus Talaromyces albobiverticillius 30548. Towards a new fungal red colorant for the food industryeng
dc.title.alternativeCharakterizace pigmentů produkovaných plísní Talaromyces albobiverticillius 30548. K novému červenému barvivu pro potravinářský průmysl.cze
dc.typeArticleeng
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 1 z 1
Načítá se...
Náhled
Název:
JFCA_azaphilony_Messina.pdf
Velikost:
770.18 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format