Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Comparison of Chemical Composition and Biological Properties of Essential Oils Obtained by Hydrodistillation and Steam Distillation of Laurus nobilis L.

ČlánekOmezený přístuppeer-reviewedpublished version
dc.contributor.authorMoučková, Kristýnacze
dc.contributor.authorBajer, Tomášcze
dc.contributor.authorŠilha, Davidcze
dc.contributor.authorVentura, Karelcze
dc.contributor.authorBajerová, Petracze
dc.date.accessioned2021-05-15T18:24:05Z
dc.date.available2021-05-15T18:24:05Z
dc.date.issued2020eng
dc.description.abstractThe purpose of this study was to compare the yield, chemical composition, antimicrobial and antioxidant properties of essential oils isolated from leaves of Laurus nobilis L. by two different distillation methods. The essential oils isolated by hydrodistillation (HD) and steam distillation (SD) were analyzed by gas chromatography coupled to mass spectrometry (GC-MS) and gas chromatography with flame ionization detector (GC-FID). Hydrodistillation produced a yield of 0.95 ± 0.06% which is slightly higher than yield obtained by steam distillation 0.79 ± 0.07%. Seventy three compounds in the bay leaves oil obtained by steam distillation were identified while in essential oil obtained by hydrodistillation were identified only 54 compounds. The antioxidant activity was evaluated by the 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) radical method. Antimicrobial activity of obtained essential oils was evaluated by disc diffusion method in comparison with several chosen antimicrobials. The antimicrobial activity was tested on five microorganisms - Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Pseudomonas aeruginosa and Candida albicans. In general, oils produced by steam distillation had higher antimicrobial and antioxidant activities than hydrodistillation extracts. It seems that hydrodistillation is better for higher yield while steam distillation is better to use for more quality oils with stronger biological properties.eng
dc.description.abstract-translatedÚčelem této studie bylo porovnat výtěžek, chemické složení, antimikrobiální a antioxidační vlastnosti esenciálních olejů (EO) izolovaných z listů vavřínu ušlechtilého (Laurus nobilis L.) dvěma různými destilačními metodami. Esenciální oleje izolované hydrodestilací (HD) a parní destilací (SD) byly analyzovány plynovou chromatografií spojenou s hmotnostní spektrometrií (GC-MS) a plynovou chromatografií s plamenovým ionizačním detektorem (GC-FID). Hydrodestilace poskytla výtěžek 0,95 ± 0,06%, což bylo o něco vyšší než výtěžek získaný parní destilací 0,79 ± 0,07%. V oleji získeném pomocí SD bylo identifikováno sedmdesát tři sloučenin, v esenciálním oleji získaném hydrodestilací bylo identifikováno pouze 54 sloučenin. Antioxidační aktivita byla hodnocena radikálovou metodou 2,2-difenyl-l-pikrylhydrazyl (DPPH). Antimikrobiální aktivita získaných EO byla hodnocena diskovou difúzní metodou ve srovnání s několika vybranými antimikrobiálními látkami. Antimikrobiální aktivita byla testována na pěti mikroorganismech - Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Pseudomonas aeruginosa a Candida albicans. EO získané parní destilací měly vyšší antimikrobiální a antioxidační aktivitu než EO získené hydrodestilací.cze
dc.formatp. 495-504eng
dc.identifier.doi10.1007/s11130-020-00834-yeng
dc.identifier.issn0921-9668eng
dc.identifier.obd39884691eng
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/77111
dc.identifier.wos000552155300001
dc.language.isoengeng
dc.peerreviewedyeseng
dc.publicationstatuspublished versioneng
dc.relation.ispartofPlant Foods for Human Nutrition, volume 75, issue: 4eng
dc.relation.publisherversionhttps://link.springer.com/article/10.1007/s11130-020-00834-yeng
dc.rightspouze v rámci univerzitycze
dc.subjectLaurus nobilis L.eng
dc.subjectessential oileng
dc.subjecthydrodistillationeng
dc.subjectsteam distillationeng
dc.subjectantimicrobial activityeng
dc.subjectantioxidant activityeng
dc.subjectLaurus nobilis L.cze
dc.subjectesenciální olejcze
dc.subjecthydrodestilacecze
dc.subjectparní destilacecze
dc.subjectantimikrobiální aktivitacze
dc.subjectantioxidační aktivitacze
dc.titleComparison of Chemical Composition and Biological Properties of Essential Oils Obtained by Hydrodistillation and Steam Distillation of Laurus nobilis L.eng
dc.title.alternativeSrovnání chemického složení a biologických vlastností esenciálních olejů získaných hydrodestilací a parní destilací vavřínu ušlechtiléhocze
dc.typeArticleeng
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 1 z 1
Načítá se...
Náhled
Název:
2020_Rebickova_et_al_(PFHN_Laurus_nobilis).pdf
Velikost:
544.5 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format