Publikace: Využití uhlíkových elektrod v analýze potravin
Disertační práceopen accessNačítá se...
Datum
Autoři
Žabčíková, Simona
Název časopisu
ISSN časopisu
Název svazku
Nakladatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Práce se zabývá přípravou, charakterizací a použitím uhlíkových elektrod v analýze
potravin. Převážná část je věnována uhlíkovým pastovým elektrodám, jejich vlastnostem
a modifikacím pro stanovení vybraných analytů. V modelových i reálných vzorcích byl
stanovován akrylamid, dále vitamíny rozpustné v tucích nebo vitamín C a flavonoidy.
Uhlíková pastová elektroda byla rovněž použita pro zhodnocení oxidační stability jedlého
oleje. V práci byly využity různé elektrochemické metody, převážně však cyklická
voltametrie, square wave voltametrie a diferenčně pulzní voltametrie.
Popis
Klíčová slova
uhlíková pastová elektroda, modifikované elektrody, akrylamid, vitamíny, flavonoidy, carbon paste electrode, modified electrodes, acrylamide, vitamins, flavonoids