Publikace: Analýza antioxidantů v přírodních matricích s využitím spojení kapalinové chromatografie s hmotnostní spektrometrií
Disertační práceopen accessNačítá se...
Datum
Autoři
Šilarová, Petra
Název časopisu
ISSN časopisu
Název svazku
Nakladatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Tato dizertační práce se zabývá analýzou látek s antioxidačními účinky v přírodních
matricích pomocí kapalinové chromatografie. Je sledována degradace katechinů
v zeleném čaji po dobu 6 hodin v jednom nálevu a také vliv dlouhodobého skladovaní
na obsah zdraví prospěšných látek. Dále je zkoumán vliv úpravy vzorku černého bezu
(sušení a mražení) na obsah antokyanů a vliv úpravy vzorku ječmene na obsah
volných a vázaných látek v ječmeni. V neposlední řadě je studován vliv tepelné úpravy
lilku na obsah kyseliny chlorogenové.
Popis
Klíčová slova
zelený čaj, černý bez, ječmen, lilek, katechiny, antokyany, fenolické látky, kapalinová
chromatografie, green tea, elderberry, barley, eggplant, catechins, anthocyanins, polyphenols, liquid
chromatography