Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Analýza fenolických látek s antioxidačními vlastnostmi v bezkofeinové kávě

Diplomová práceopen access
Načítá se...
Náhled

Datum

Autoři

Řeháková, Barbora

Název časopisu

ISSN časopisu

Název svazku

Nakladatel

Univerzita Pardubice

Výzkumné projekty

Organizační jednotky

Číslo časopisu

Abstrakt

Tato diplomová práce je věnována stanovení kofeinu a izomerů kyseliny chlorogenové v kávě pomocí kapalinové chromatografie se spektrofotometrickou detekcí. Optimalizovaná chromatografická separace byla použita pro analýzu pražených, zelených a bezkofeinových kávových infuzí. Dále byla pozornost věnována metodám pro odstranění kofeinu z kávových zrn. Nejprve byla využita extrakce různými organickými rozpouštědly, z nichž nejlepších výsledků bylo dosaženo pomocí dichlormethanu. Dále byla testována superkritická fluidní extrakce s oxidem uhličitým. V neposlední řadě byla měřena antioxidační aktivita a celkový obsah fenolických látek pomocí spektrofotometrických technik.

Popis

Klíčová slova

antioxidační aktivita, kofein, káva, kyselina chlorogenová, kapalinová chromatografie, dekofeinizace, ABTS, DPPH, FCM, antioxidant activity, caffeine, coffee, chlorogenic acid, liquid chromatography, decaffeination, ABTS, DPPH, FCM

Citace

Permanentní identifikátor

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By