Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Analýza fenolických látek s antioxidačními vlastnostmi v bezkofeinové kávě

Diplomová práceopen access
dc.contributor.advisorČeslová, Lenka
dc.contributor.authorŘeháková, Barbora
dc.contributor.refereeŠvecová, Blanka
dc.date.accepted2018-06-05
dc.date.accessioned2018-06-14T06:03:14Z
dc.date.available2018-06-14T06:03:14Z
dc.date.issued2018
dc.date.submitted2018-05-10
dc.description.abstractTato diplomová práce je věnována stanovení kofeinu a izomerů kyseliny chlorogenové v kávě pomocí kapalinové chromatografie se spektrofotometrickou detekcí. Optimalizovaná chromatografická separace byla použita pro analýzu pražených, zelených a bezkofeinových kávových infuzí. Dále byla pozornost věnována metodám pro odstranění kofeinu z kávových zrn. Nejprve byla využita extrakce různými organickými rozpouštědly, z nichž nejlepších výsledků bylo dosaženo pomocí dichlormethanu. Dále byla testována superkritická fluidní extrakce s oxidem uhličitým. V neposlední řadě byla měřena antioxidační aktivita a celkový obsah fenolických látek pomocí spektrofotometrických technik.cze
dc.description.abstract-translatedThe aim of this thesis was the determination of caffeine and chlorogenic acid isomers in coffee by liquid chromatography with spectrophotometric detection. Optimized chromatographic separation was used for analysis of roasted, green and non-caffeine coffee infusions. Further, the attention was paid to methods for removing caffeine from coffee beans. First, the extraction with various organic solvents was used, from which the best results were obtained with dichloromethane. In addition, supercritical fluid extraction with carbon dioxide was tested. Last but not least, the antioxidant activity and total phenolic content were measured by spectrophotometric techniques.eng
dc.description.defenceStudentka úspěšně obhájila diplomovou práci a zodpověděla otázky komise.cze
dc.description.departmentFakulta chemicko-technologickácze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.identifierUniverzitní knihovna (studovna)
dc.identifier.signatureD38776
dc.identifier.stag35576
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/70737
dc.language.isocze
dc.publisherUniverzita Pardubicecze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectantioxidační aktivitacze
dc.subjectkofeincze
dc.subjectkávacze
dc.subjectkyselina chlorogenovácze
dc.subjectkapalinová chromatografiecze
dc.subjectdekofeinizacecze
dc.subjectABTScze
dc.subjectDPPHcze
dc.subjectFCMcze
dc.subjectantioxidant activityeng
dc.subjectcaffeineeng
dc.subjectcoffeeeng
dc.subjectchlorogenic acideng
dc.subjectliquid chromatographyeng
dc.subjectdecaffeinationeng
dc.subjectABTSeng
dc.subjectDPPHeng
dc.subjectFCMeng
dc.thesis.degree-disciplineHodnocení a analýza potravincze
dc.thesis.degree-grantorUniverzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologickácze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programChemie a technologie potravincze
dc.titleAnalýza fenolických látek s antioxidačními vlastnostmi v bezkofeinové kávěcze
dc.title.alternativeAnalysis of Phenolic Compounds with antioxidant properties in decaffeinated coffeeeng
dc.typediplomová prácecze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 3 z 3
Načítá se...
Náhled
Název:
RehakovaB_Analyza_fenolickych_LC_2018.pdf
Velikost:
2.18 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Plný text práce
Načítá se...
Náhled
Název:
CeslovaL_Analyza_fenolickych_BR_2018.pdf
Velikost:
1.05 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Posudek vedoucího práce
Načítá se...
Náhled
Název:
SvecovaB__Analyza_fenolickych_BR_2018.pdf
Velikost:
1.8 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Posudek oponenta práce