Publikace: Analýza fenolických látek s antioxidačními vlastnostmi v bezkofeinové kávě
Diplomová práceopen access| dc.contributor.advisor | Česlová, Lenka | |
| dc.contributor.author | Řeháková, Barbora | |
| dc.contributor.referee | Švecová, Blanka | |
| dc.date.accepted | 2018-06-05 | |
| dc.date.accessioned | 2018-06-14T06:03:14Z | |
| dc.date.available | 2018-06-14T06:03:14Z | |
| dc.date.issued | 2018 | |
| dc.date.submitted | 2018-05-10 | |
| dc.description.abstract | Tato diplomová práce je věnována stanovení kofeinu a izomerů kyseliny chlorogenové v kávě pomocí kapalinové chromatografie se spektrofotometrickou detekcí. Optimalizovaná chromatografická separace byla použita pro analýzu pražených, zelených a bezkofeinových kávových infuzí. Dále byla pozornost věnována metodám pro odstranění kofeinu z kávových zrn. Nejprve byla využita extrakce různými organickými rozpouštědly, z nichž nejlepších výsledků bylo dosaženo pomocí dichlormethanu. Dále byla testována superkritická fluidní extrakce s oxidem uhličitým. V neposlední řadě byla měřena antioxidační aktivita a celkový obsah fenolických látek pomocí spektrofotometrických technik. | cze |
| dc.description.abstract-translated | The aim of this thesis was the determination of caffeine and chlorogenic acid isomers in coffee by liquid chromatography with spectrophotometric detection. Optimized chromatographic separation was used for analysis of roasted, green and non-caffeine coffee infusions. Further, the attention was paid to methods for removing caffeine from coffee beans. First, the extraction with various organic solvents was used, from which the best results were obtained with dichloromethane. In addition, supercritical fluid extraction with carbon dioxide was tested. Last but not least, the antioxidant activity and total phenolic content were measured by spectrophotometric techniques. | eng |
| dc.description.defence | Studentka úspěšně obhájila diplomovou práci a zodpověděla otázky komise. | cze |
| dc.description.department | Fakulta chemicko-technologická | cze |
| dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
| dc.identifier | Univerzitní knihovna (studovna) | |
| dc.identifier.signature | D38776 | |
| dc.identifier.stag | 35576 | |
| dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10195/70737 | |
| dc.language.iso | cze | |
| dc.publisher | Univerzita Pardubice | cze |
| dc.rights | Bez omezení | |
| dc.subject | antioxidační aktivita | cze |
| dc.subject | kofein | cze |
| dc.subject | káva | cze |
| dc.subject | kyselina chlorogenová | cze |
| dc.subject | kapalinová chromatografie | cze |
| dc.subject | dekofeinizace | cze |
| dc.subject | ABTS | cze |
| dc.subject | DPPH | cze |
| dc.subject | FCM | cze |
| dc.subject | antioxidant activity | eng |
| dc.subject | caffeine | eng |
| dc.subject | coffee | eng |
| dc.subject | chlorogenic acid | eng |
| dc.subject | liquid chromatography | eng |
| dc.subject | decaffeination | eng |
| dc.subject | ABTS | eng |
| dc.subject | DPPH | eng |
| dc.subject | FCM | eng |
| dc.thesis.degree-discipline | Hodnocení a analýza potravin | cze |
| dc.thesis.degree-grantor | Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická | cze |
| dc.thesis.degree-name | Ing. | |
| dc.thesis.degree-program | Chemie a technologie potravin | cze |
| dc.title | Analýza fenolických látek s antioxidačními vlastnostmi v bezkofeinové kávě | cze |
| dc.title.alternative | Analysis of Phenolic Compounds with antioxidant properties in decaffeinated coffee | eng |
| dc.type | diplomová práce | cze |
| dspace.entity.type | Publication |
Soubory
Původní svazek
1 - 3 z 3
Načítá se...
- Název:
- RehakovaB_Analyza_fenolickych_LC_2018.pdf
- Velikost:
- 2.18 MB
- Formát:
- Adobe Portable Document Format
- Popis:
- Plný text práce
Načítá se...
- Název:
- CeslovaL_Analyza_fenolickych_BR_2018.pdf
- Velikost:
- 1.05 MB
- Formát:
- Adobe Portable Document Format
- Popis:
- Posudek vedoucího práce
Načítá se...
- Název:
- SvecovaB__Analyza_fenolickych_BR_2018.pdf
- Velikost:
- 1.8 MB
- Formát:
- Adobe Portable Document Format
- Popis:
- Posudek oponenta práce