Publikace: Souvislost mezi barvou a antioxidačními vlastnostmi vína
Bakalářská práceopen access| dc.contributor.advisor | Červenka, Libor | |
| dc.contributor.author | Kohoutková, Eva | |
| dc.date.accepted | 2023-08-22 | |
| dc.date.accessioned | 2024-03-12T05:27:04Z | |
| dc.date.available | 2024-03-12T05:27:04Z | |
| dc.date.issued | 2023 | |
| dc.date.submitted | 2023-06-23 | |
| dc.description.abstract | Tato bakalářská práce shrnuje všeobecné informace o víně se zaměřením na vína bílá, o vinné révě a postupu výroby vína. Další část je věnována antioxidantům, fenolickým látkám, včetně metod stanovení. Dále je zde popsána teorie barevnosti a shrnutí vlivu vína na zdraví. V experimentální části byla ve vzorcích bílých vín stanovena antioxidační aktivita, celkový obsah fenolických látek a byla změřena barva. Byla zjištěna významná korelace mezi antioxidační aktivitou a některými parametry barevnosti. | cze |
| dc.description.abstract-translated | This bachelor thesis summarizes general information about wine with a focus on white wines, grapevines and wine production process. The next part is devoted to antioxidants, phenolic substances, including methods of determination. Furthermore, the theory of colour measurement and a summary of the influence of wine on health are described. In the experimental part, the antioxidant activity, the total phenolic content, and the colour were determined in white wine samples. A mutual correlation was observed between antioxidant activity and particular colour parameters. | eng |
| dc.description.defence | Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své bakalářské práce, poté byla seznámena s posudkem vedoucího bakalářské práce. Studentka odpověděla na otázky členů zkušební komise. | cze |
| dc.description.department | Fakulta chemicko-technologická | cze |
| dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
| dc.identifier.stag | 46128 | |
| dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10195/82585 | |
| dc.language.iso | cze | |
| dc.publisher | Univerzita Pardubice | cze |
| dc.rights | Bez omezení | |
| dc.subject | víno | cze |
| dc.subject | antioxidant | cze |
| dc.subject | antioxidační aktivita | cze |
| dc.subject | barevnost | cze |
| dc.subject | fenolické látky | cze |
| dc.subject | wine | eng |
| dc.subject | antioxidant | eng |
| dc.subject | antioxidant activity | eng |
| dc.subject | colour | eng |
| dc.subject | phenolic compounds | eng |
| dc.thesis.degree-discipline | Hodnocení a analýza potravin | cze |
| dc.thesis.degree-grantor | Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická | cze |
| dc.thesis.degree-name | Bc. | |
| dc.thesis.degree-program | Hodnocení a analýza potravin | cze |
| dc.title | Souvislost mezi barvou a antioxidačními vlastnostmi vína | cze |
| dc.title.alternative | Relationship between colour and antioxidant properties of wine | eng |
| dc.type | bakalářská práce | cze |
| dspace.entity.type | Publication |
Soubory
Původní svazek
1 - 2 z 2
Načítá se...
- Název:
- KohoutkovaE_Souvislost_mezi_LC_2023.pdf
- Velikost:
- 975.68 KB
- Formát:
- Adobe Portable Document Format
- Popis:
- Plný text práce
Načítá se...
- Název:
- CervenkaL_Souvislost_mezi_KE_2023.pdf
- Velikost:
- 164.73 KB
- Formát:
- Adobe Portable Document Format
- Popis:
- Posudek vedoucího práce