Publikace: Souvislost mezi barvou a antioxidačními vlastnostmi vína
Bakalářská práceopen accessNačítá se...
Datum
Autoři
Kohoutková, Eva
Název časopisu
ISSN časopisu
Název svazku
Nakladatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Tato bakalářská práce shrnuje všeobecné informace o víně se zaměřením na vína bílá, o vinné
révě a postupu výroby vína. Další část je věnována antioxidantům, fenolickým látkám, včetně
metod stanovení. Dále je zde popsána teorie barevnosti a shrnutí vlivu vína na zdraví.
V experimentální části byla ve vzorcích bílých vín stanovena antioxidační aktivita, celkový
obsah fenolických látek a byla změřena barva. Byla zjištěna významná korelace mezi
antioxidační aktivitou a některými parametry barevnosti.
Popis
Klíčová slova
víno, antioxidant, antioxidační aktivita, barevnost, fenolické látky, wine, antioxidant, antioxidant activity, colour, phenolic compounds