Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Stanovení biologicky aktivních látek obsažených v řasách

Bakalářská práceopen access
Načítá se...
Náhled

Datum

Autoři

Makovičková, Kamila

Název časopisu

ISSN časopisu

Název svazku

Nakladatel

Univerzita Pardubice

Výzkumné projekty

Organizační jednotky

Číslo časopisu

Abstrakt

Tato bakalářská práce se zabývá stanovením biologicky aktivních látek obsažených v mikroskopických řasách spirulina a chlorella, které řadíme mezi zelené superpotraviny. V teoretické části je popsáno chemické složení, fyziologické vlastnosti a využití těchto řas. Dále jsou zde zmíněny pozitivní účinky spiruliny a chlorelly na lidský organismus, stručně popsány základy separačních technik a moderních analytických metod sledujících antioxidační aktivitu látek. Experimentální část je věnována stanovení antioxidační aktivity extraktů připravených ze spiruliny a chlorelly pomocí spektrofotometrických metod.

Popis

Klíčová slova

spirulina, chlorella, antioxidační aktivita, extrakce, spektrofotometrické metody, chromatografie, spirulina, chlorella, antioxidant activity, extraction, spectrophotometric methods, chromatography

Citace

Permanentní identifikátor

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By