Publikace: Stanovení aminokyselin v medovinách
Diplomová práceOmezený přístupNačítá se...
Datum
Autoři
Klikarová, Jitka
Název časopisu
ISSN časopisu
Název svazku
Nakladatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
První část diplomové práce byla zaměřena na přípravu DEEMM derivátů
aminokyselin analyzovaných pomocí RP-HPLC se spektrofotometrickou detekcí. Dále byly
aminokyseliny derivatizované s využitím FMOC-Cl činidla. Výsledné deriváty byly poté
rovněž analyzovány prostřednictvím RP-HPLC, tentokrát však se spektrofotometrickou
i fluorimetrickou detekcí. Poslední část práce se zabývá nejen přípravou PITC derivátů
22 aminokyselin, ale také optimalizací jejich separace pomocí RP-HPLC systému
se spektrofotometrickou detekcí. Optimalizovaná separace byla využita pro analýzu derivátů
aminokyselin v reálných vzorcích medovin, předem extrahovaných na LC-SCX patronkách.
Popis
Klíčová slova
med, medovina, derivatizace, aminokyseliny, RP-HPLC, PITC, FMOC-CI, honey, mead, derivatization, amino acids