Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Identifikace produktů vzniklých konverzí vybraných aminokyselin po jejich izotachoforetické separaci

Diplomová práceopen access
Načítá se...
Náhled

Datum

Autoři

Dušková, Tereza

Název časopisu

ISSN časopisu

Název svazku

Nakladatel

Univerzita Pardubice

Výzkumné projekty

Organizační jednotky

Číslo časopisu

Abstrakt

Tato diplomová práce je tvořena dvěma částmi - teoretickou a experimentální. První část je zaměřena na aminokyseliny. Nejprve je pojednáváno obecně o aminokyselinách, jejich struktuře, rozdělení a vlastnostech. Dále se diplomová práce zabývá reakcemi aminokyselin, jejich stanovením, a nakonec jsou zmíněny podrobnější informace o vybraných aminokyselinách (prolin, hydroxyprolin, kyselina asparagová a asparagin). Druhá část je zaměřena na konverzi vybraných aminokyselin pomocí van Slykeovy reakce, což je reakce aminokyseliny s dusitanem sodným a kyselinou octovou. Vzniklé sloučeniny jsou izotachoforeticky analyzovány v aniontovém modu. Během analýzy jsou odebírány v určitém čase za pomoci mikropreparativního kohoutu a následně ověřena jejich struktura pomocí hmotnostní spektrometrie.

Popis

Klíčová slova

aminokyseliny, prolin, hydroxyprolin, asparagin, kyselina asparagová, konverze, van Slykeova reakce, amino acids, proline, hydroxyproline, asparagine, aspartic acid, conversion, Van Slyke reaction

Citace

Permanentní identifikátor

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By