Publikace: Identifikace produktů vzniklých konverzí vybraných aminokyselin po jejich izotachoforetické separaci
Diplomová práceopen accessNačítá se...
Datum
Autoři
Dušková, Tereza
Název časopisu
ISSN časopisu
Název svazku
Nakladatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Tato diplomová práce je tvořena dvěma částmi - teoretickou a experimentální.
První část je zaměřena na aminokyseliny. Nejprve je pojednáváno obecně
o aminokyselinách, jejich struktuře, rozdělení a vlastnostech. Dále se diplomová práce
zabývá reakcemi aminokyselin, jejich stanovením, a nakonec jsou zmíněny podrobnější
informace o vybraných aminokyselinách (prolin, hydroxyprolin, kyselina asparagová a
asparagin).
Druhá část je zaměřena na konverzi vybraných aminokyselin pomocí
van Slykeovy reakce, což je reakce aminokyseliny s dusitanem sodným a
kyselinou octovou. Vzniklé sloučeniny jsou izotachoforeticky analyzovány
v aniontovém modu. Během analýzy jsou odebírány v určitém čase za pomoci
mikropreparativního kohoutu a následně ověřena jejich struktura pomocí hmotnostní
spektrometrie.
Popis
Klíčová slova
aminokyseliny, prolin, hydroxyprolin, asparagin, kyselina asparagová, konverze, van Slykeova reakce, amino acids, proline, hydroxyproline, asparagine, aspartic acid, conversion, Van Slyke reaction