Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Identifikace produktů vzniklých konverzí vybraných aminokyselin po jejich izotachoforetické separaci

Diplomová práceopen access
dc.contributor.advisorBartoš, Martin
dc.contributor.authorDušková, Tereza
dc.contributor.refereeČesla, Petr
dc.date.accepted2018-06-04
dc.date.accessioned2018-06-14T06:03:19Z
dc.date.available2018-06-14T06:03:19Z
dc.date.issued2018
dc.date.submitted2018-05-09
dc.description.abstractTato diplomová práce je tvořena dvěma částmi - teoretickou a experimentální. První část je zaměřena na aminokyseliny. Nejprve je pojednáváno obecně o aminokyselinách, jejich struktuře, rozdělení a vlastnostech. Dále se diplomová práce zabývá reakcemi aminokyselin, jejich stanovením, a nakonec jsou zmíněny podrobnější informace o vybraných aminokyselinách (prolin, hydroxyprolin, kyselina asparagová a asparagin). Druhá část je zaměřena na konverzi vybraných aminokyselin pomocí van Slykeovy reakce, což je reakce aminokyseliny s dusitanem sodným a kyselinou octovou. Vzniklé sloučeniny jsou izotachoforeticky analyzovány v aniontovém modu. Během analýzy jsou odebírány v určitém čase za pomoci mikropreparativního kohoutu a následně ověřena jejich struktura pomocí hmotnostní spektrometrie.cze
dc.description.abstract-translatedThis diploma thesis is consisted of two parts - teoretical and experimental. First part is focused on amino acids, their structure, classification, properties, reactivity, and determination. In the end of the teoretical part, more detailed information about selected amino acid (i.e. proline, hydroxyproline, aspartic acid, and asparagine) is mentioned. Second part is focused on conversion of selected amino acids by Van Slyke reaction, i.e. reaction of amino acid with sodium nitrite and acetic acid. Formed compounds are analysed by isotachophoresis in anionic mode. These compounds are collected during analysis using micropreparative stopcock. Their structure is subsequently verified by mass spektrometry.eng
dc.description.defenceStudentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise.cze
dc.description.departmentFakulta chemicko-technologickácze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.format74 s.cze
dc.identifierUniverzitní knihovna ( studovna)
dc.identifier.signatureD38781
dc.identifier.stag35586
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/70747
dc.language.isocze
dc.publisherUniverzita Pardubicecze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectaminokyselinycze
dc.subjectprolincze
dc.subjecthydroxyprolincze
dc.subjectasparagincze
dc.subjectkyselina asparagovácze
dc.subjectkonverzecze
dc.subjectvan Slykeova reakcecze
dc.subjectamino acidseng
dc.subjectprolineeng
dc.subjecthydroxyprolineeng
dc.subjectasparagineeng
dc.subjectaspartic acideng
dc.subjectconversioneng
dc.subjectVan Slyke reactioneng
dc.thesis.degree-disciplineAnalytická chemiecze
dc.thesis.degree-grantorUniverzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologickácze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programChemiecze
dc.titleIdentifikace produktů vzniklých konverzí vybraných aminokyselin po jejich izotachoforetické separacicze
dc.title.alternativeIdentification of products formed by conversion of chosen amino acids after their isotachophoretic separationeng
dc.typediplomová prácecze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 3 z 3
Načítá se...
Náhled
Název:
DuskovaD_Konverze_aminokyselin_MB_2018.pdf
Velikost:
2.33 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Plný text práce
Načítá se...
Náhled
Název:
BartosM_Konverze_aminokyselin_TD_2018.pdf
Velikost:
962.26 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Posudek vedoucího práce
Načítá se...
Náhled
Název:
CeslaP_Konverze_aminokyselin_TD_2018.pdf
Velikost:
1.79 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Posudek oponenta práce