Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Taste strips - metoda samovyšetření chuti

ČlánekOmezený přístuppeer-reviewedpreprint (submitted version)
dc.contributor.authorBrothánková, Pavlínacze
dc.contributor.authorVodička, Jancze
dc.contributor.authorŽilková, Veronikacze
dc.date.accessioned2021-05-15T18:22:11Z
dc.date.available2021-05-15T18:22:11Z
dc.date.issued2020cze
dc.description.abstractCíl: Cílem studie bylo vytvořit postup pro vyšetření chuti pacientem bez nutnosti přítomnosti vyšetřující osoby (samovyšetření chuti). Byla provedena subjektivní gustometrie osobám zdravým a nemocným metodou Taste strips (mokrou metodou) a výsledky byly porovnány se samovyšetřením (suchou metodou). Metody: Do studie bylo zařazeno 115 osob. První skupinu tvořilo 85 zdravých osob s průměrným věkem 39 let (18–73 let), druhou skupinu 30 pacientů s průměrným věkem 59 let (41–76 let). Chuť byla vyšetřena testem Taste strips, při kterém jsou chuťové látky ve formě roztoku naneseny na filtrační papír, a nově vytvořeným testem určeným k samovyšetření chuti suchou metodou, kdy je chuťová látka na filtračním papírku již zaschlá. Výsledky: Nebyl prokázán statisticky významný rozdíl mezi výsledky vyšetření chuti erudovanou osobou a samovyšetřením respondentem v celém souboru (10,1 vs. 10,0 bodů; p = 0,52). Zdraví respondenti dosáhli vyšších bodových zisků než osoby s onemocněním při vyšetření metodou Taste strips (10,4 vs. 9,4 bodů; p = 0,02). Samovyšetření respondenty prokázalo rovněž vyšší bodový zisk ve skupině zdravých (10,4 vs. 9,1 bodů; p = 0,001). Závěr: Vyšetření chuti si pacienti mohou provádět sami bez přítomnosti vyšetřující osoby. Samovyšetření není časově omezeno a vede k menším personálním nárokům a snížení rizika přenosu infekce v období přenosných chorob.cze
dc.description.abstract-translatedAim: The aim of the study was to develop a procedure of assessment of the taste function, which can be done without any assistance (self-administrated taste function test). Function of taste was evaluated by using Taste strips with assisted gustatory testing (wet method) and by self-administrated test (dry method). The results were compared with each other. Methods: 115 participants were included in the study. The first group included 85 healthy persons with the average age 39 years (18–73 years), the second group 30 patients with the average age 59 years (41–76 years). The sense of taste was tested by Taste strips. in which the taste stimulants are applied in the form of a solution to the filter paper, and by a new developed test designed for the self-examination of the taste by the dry method, when the taste stimulants on the filter paper are already dry. Results: Comparing the examination of taste by an erudite person to the self-administered taste test, there was no significant difference in score (10.1 vs. 10.0 points; P = 0.52). In the case of the assisted Taste strips test, the healthy participant scores were higher than the patients scores (10.4 vs. 9.4 points; P = 0.02). In the case of the self-administered taste test, the healthy participant scores were higher than patients scores as well (10.4 vs. 9.1 points; P = 0.001). Conclusion: The taste strips test (dry method) can be performed by patients themselves. The self-administered procedure is not limited to time, reducing the demands on the medical staff and decreasing the risk of infection in the time of communicable diseases.eng
dc.formatp. 521-534cze
dc.identifier.doi10.14735/amcsnn2020531cze
dc.identifier.issn1210-7859cze
dc.identifier.obd39884829cze
dc.identifier.scopus2-s2.0-85096671926
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/77091
dc.identifier.wos000606993500009
dc.language.isoczecze
dc.peerreviewedyescze
dc.publicationstatuspreprint (submitted version)eng
dc.relation.ispartofČeská a slovenská neurologie a neurochirurgie, volume 83/116, issue: 5cze
dc.relation.publisherversionhttps://www.csnn.eu/casopisy/ceska-slovenska-neurologie/2020-5-10/taste-strips-metoda-samovysetreni-chuti-124979cze
dc.rightspouze v rámci univerzitycze
dc.subjectgustometriecze
dc.subjectgustatoryeng
dc.subjectTaste stripscze
dc.subjectvyšetření chuticze
dc.subjectsamovyšetřenícze
dc.subjectTaste stripseng
dc.subjectassessment of tasteeng
dc.subjectself-administeredeng
dc.titleTaste strips - metoda samovyšetření chuticze
dc.title.alternativeTaste strips – the method of a self-administered taste function testeng
dc.typeArticlecze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 2 z 2
Načítá se...
Náhled
Název:
text.pdf
Velikost:
149.61 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Načítá se...
Náhled
Název:
priloha.pdf
Velikost:
292.68 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format