Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Analýza vybraných biogenních aminů ve vzorcích kimchi

Diplomová práceopen access
Načítá se...
Náhled

Datum

Název časopisu

ISSN časopisu

Název svazku

Nakladatel

Univerzita Pardubice

Výzkumné projekty

Organizační jednotky

Číslo časopisu

Abstrakt

Tato diplomová práce je zaměřena na analýzu biogenních aminů ve vzorcích kimchi pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie ve spojení s detektorem diodového pole a s hmotnostním spektrometrem. V teoretické části je pozornost zaměřena na biogenní aminy v kimchi a dalších fermentovaných potravinách. Dále je zde popsán vliv biogenních aminů na lidské zdraví a jakým způsobem je možné tyto látky analyzovat a detekovat. V experimentální části bylo optimalizováno nastavení hmotnostního spektrometru a extrakční postup při zpracování vzorků. Tyto podmínky byly použity pro analýzu reálných vzorků kimchi. Výsledky analýzy jsou prezentovány v poslední části práce, kde je vyhodnocen také vliv mikrobiálních kultur a doba procesů (fermentace a skladování v lednici) na obsah biogenních aminů v kimchi.

Popis

Klíčová slova

biogenní aminy, vysokoúčinná kapalinová chromatografie, hmotnostní spektrometrie, kimchi, biogenic amines, high-performance liquid chromatography, mass spectrometry, kimchi

Citace

Permanentní identifikátor

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By