Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Chemical Composition of Natural Hydrolates and Their Antimicrobial Activity on Arcobacter-Like Cells in Comparison with Other Microorganisms

Článekopen accesspeer-reviewedpublished version
dc.contributor.authorŠilha, David
dc.contributor.authorŠvarcová, Karolína
dc.contributor.authorBajer, Tomáš
dc.contributor.authorKrálovec, Karel
dc.contributor.authorTesařová, Eliška
dc.contributor.authorMoučková, Kristýna
dc.contributor.authorPejchalová, Marcela
dc.contributor.authorBajerová, Petra
dc.date.accessioned2021-05-15T18:45:37Z
dc.date.available2021-05-15T18:45:37Z
dc.date.issued2020
dc.description.abstractHydrolates obtained via the hydrodistillation and steam distillation of Lavandula angustifolia Mill., Syzygium aromaticum L., Foeniculum vulgare Mill., and Laurus nobilis L. were analyzed by gas chromatography with flame ionization detector (GC-FID) and gas chromatography coupled to mass spectrometry (GC-MS). Additionally, the hydrolates were evaluated for antimicrobial activity (disk-diffusion and microdilution method), influence on biofilm formation (Christensen method) and cytotoxicity of concentrated hydrolates against human cell lines (A549) by xCELLigence system. Using chemical analysis, 48, 9, 13 and 33 different components were detected in lavender, clove, fennel and laurel hydrolates, respectively. Lavender hydrolate contained the largest proportion of 1,8-cineol, linalool furanoxide, and linalool. The main components of laurel hydrolate were 1,8-cineol, 4-terpineol and α-terpineol. Fenchone and estragole were the most abundant in fennel hydrolate, and eugenol and eugenyl acetate in clove hydrolate. Concentrated hydrolates showed significant antimicrobial activity. Clove hydrolate was among the most antimicrobially active agents, most preferably against C. albicans, with an inhibition zone up to 23.5 mm. Moreover, concentrated hydrolates did not show any cytotoxic effect again8 st human A549 cells. In the presence of the non-concentrated hydrolates, significantly reduced biofilm formation was observed; however, with concentrated clove hydrolate, there was an increase in biofilm formation, e.g., of A. thereius, A. lanthieri, and A. butzleri. Research shows new findings about hydrolates that may be important in natural medicine or for preservation purposes.eng
dc.description.abstract-translatedHydroláty získané hydrodestilací a parní destilací Lavandula angustifolia Mill., Syzygium aromaticum L., Foeniculum vulgare Mill. A Laurus nobilis L. byly analyzovány plynovou chromatografií s plamenově ionizačním detektorem (GC-FID) a plynovou chromatografií spojenou s hmotnostní spektrometrií (GC-MS). Hydroláty byly dále hodnoceny z hlediska antimikrobiální aktivity, vlivu na tvorbu biofilmu (Christensenova metoda) a cytotoxicitu koncentrovaných hydrolátů proti lidským buněčným liniím (A549) systémem xCELLigence. Pomocí chemické analýzy bylo detekováno 48, 9, 13 a 33 různých složek v hydrolátech levandule, hřebíčku, fenykl, resp. vavřínu. Levandulový hydrolát obsahoval největší podíl 1,8-cineolu, linalool furanoxidu a linaloolu. Hlavními složkami vavřínového hydrolátu byly 1,8-cineol, 4-terpineol a α-terpineol. Koncentrované hydroláty vykazovaly významnou antimikrobiální aktivitu. Hřebíčkový hydrolát byl hodnocen jako nejvíce antimikrobiálně účinný, zejména proti C. albicans. Navíc koncentrované hydroláty nevykazovaly žádný cytotoxický účinek na A549. V přítomnosti nekoncentrovaných hydrolátů byla pozorována významně snížená tvorba biofilmu, v přítomnosti koncentrovaného hydrolátu hřebíčku však došlo naopak ke zvýšení tvorby biofilmu, např. u A. thereius, A. lanthieri a A. butzleri. Výzkum ukazuje nové poznatky o hydrolátech, které mohou být důležité v přírodní medicíně nebo pro konzervační účely.cze
dc.formatp. 5654eng
dc.identifier.doi10.3390/molecules25235654
dc.identifier.issn1420-3049
dc.identifier.obd39884977
dc.identifier.scopus2-s2.0-85097122608
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/77337
dc.identifier.wos000597611200001
dc.language.isoeng
dc.peerreviewedyeseng
dc.publicationstatuspublished versioneng
dc.relation.ispartofMolecules, volume 25, issue: 23eng
dc.relation.publisherversionhttps://www.mdpi.com/1420-3049/25/23/5654
dc.rightsopen access (CC BY 4.0)eng
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectLavandula angustifoliaeng
dc.subjectSyzygium aromaticumeng
dc.subjectFoeniculum vulgareeng
dc.subjectLaurus nobiliseng
dc.subjecthydrolateseng
dc.subjectdistillationeng
dc.subjectArcobacter-like bacteriaeng
dc.subjectantimicrobial activityeng
dc.subjectbiofilm formationeng
dc.subjectgas chromatographyeng
dc.subjectLavandula angustifoliacze
dc.subjectSyzygium aromaticumcze
dc.subjectFoeniculum vulgarecze
dc.subjectLaurus nobiliscze
dc.subjecthydrolátycze
dc.subjectdestilacecze
dc.subjectArcobacter-likecze
dc.subjectantimikrobiální aktivitacze
dc.subjecttvorba biofimůcze
dc.subjectplynová chromatografiecze
dc.titleChemical Composition of Natural Hydrolates and Their Antimicrobial Activity on Arcobacter-Like Cells in Comparison with Other Microorganismseng
dc.title.alternativeChemické složení přírodních hydrolátů a jejich antimikrobiální activita na Arcobacter-like buňky ve srovnání s dalšími mikroorganismycze
dc.typeArticleeng
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 1 z 1
Načítá se...
Náhled
Název:
Chemical_Composition_of_Natural_Hydrolates_and_Their_Antimicrobial_Activity.pdf
Velikost:
1.04 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format