Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
The phenolic faction of Italian extra virgin olive oils: eluciadation through combined liquid chromatography and NMR approaches

ČlánekOmezený přístuppeer-reviewedpublished version
dc.contributor.authorKlikarová, Jitkacze
dc.contributor.authorRotondo, Archimedecze
dc.contributor.authorCacciola, Francescocze
dc.contributor.authorČeslová, Lenkacze
dc.contributor.authorDugo, Paolacze
dc.contributor.authorMondello, Luigicze
dc.contributor.authorRigano, Francescacze
dc.date.accessioned2020-03-19T12:54:50Z
dc.date.available2020-03-19T12:54:50Z
dc.date.issued2019eng
dc.description.abstractExtra virgin olive oils (EVOOs) contain various bioactive compounds belonging to phenol family. These compounds are traditionally determined by liquid chromatography, despite such a method implies some issues that have to be taken into account. Therefore, our study was focused on the employment of reversed-phase high-performance liquid chromatography coupled to diode array detection and electrospray ionisation mass spectrometry (RP-HPLC-DAD/ESI-MS) and nuclear magnetic resonance (NMR) approaches, which are here compared in order to provide thorough information about the phenol profile in EVOOs. Data comparison led to matching results with some experimental divergence as expected from a challenging coupled analysis concerning dynamically unstable compounds. Specific concerns of both techniques are described shedding light on the potential advantages arising from the employment of the quick NMR and short and sensitive HPLC analysis. This is the first step toward a joined approach for the future analysis of the phenolic profile.eng
dc.description.abstract-translatedExtra panenské olivové oleje (EVOO) obsahují různé bioaktivní sloučeniny patřící do skupiny fenolických látek. Tyto sloučeniny jsou tradičně stanovovány kapalinovou chromatografií, přestože zahrnuje určité problémy, které je třeba vzít v úvahu. Naše studie se proto zaměřila na využití vysokoúčinné kapalinové chromatografie s obrácenými fázemi ve spojení s detekcí pomocí diodového pole a hmotnostní spektrometrií s ionizací elektrosprejem (RP-HPLC-DAD / ESI-MS), která je porovnána s nukleární magnetickou rezonancí (NMR), pro získání detailních informací o fenolickém profilu EVOO. Porovnání dat vedlo ke shodným výsledkům s určitými experimentálními odchylkami, protože se jednalo o dynamicky nestabilní sloučeniny. Specifické problémy a výhody spojení rychlé NMR a krátké a citlivé HPLC analýzy jsou zde popsány. Toto je první krok ke společnému přístupu pro budoucí analýzu fenolického profilu.cze
dc.formatp. 1759-1770eng
dc.identifier.doi10.1007/s12161-019-01508-5eng
dc.identifier.issn1936-9751eng
dc.identifier.obd39883181eng
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/74942
dc.identifier.wos000473176500007eng
dc.language.isoengeng
dc.peerreviewedyeseng
dc.publicationstatuspublished versioneng
dc.publisherSpringereng
dc.relation.ispartofFood analytical methods, volume 12, issue: 8eng
dc.relation.publisherversionhttps://link.springer.com/article/10.1007/s12161-019-01508-5eng
dc.rightspouze v rámci univerzitycze
dc.subjectExtra virgin olive oils (EVOOs)eng
dc.subjectPhenolseng
dc.subjectHPLCeng
dc.subjectDADeng
dc.subjectESI-MSeng
dc.subjectNMReng
dc.subjectExtra panenský olivový olejcze
dc.subjectfenolycze
dc.subjectHPLCcze
dc.subjectDADcze
dc.subjectESI-MScze
dc.subjectNMRcze
dc.titleThe phenolic faction of Italian extra virgin olive oils: eluciadation through combined liquid chromatography and NMR approacheseng
dc.title.alternativeFenolická frakce italských extra panenských olivových olejů: zhodnocení pomocí kombinované kapalinové chromatografie a NMRcze
dc.typeArticleeng
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 1 z 1
Načítá se...
Náhled
Název:
Klikarova2019_Article_ThePhenolicFractionOfItalianEx.pdf
Velikost:
1.19 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format