Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Simultaneous determination of vitamin E and vitamin K in food supplements using adsorptive stripping square-wave voltammetry at glassy carbon electrode

Článekopen accesspeer-reviewedpublished version
dc.contributor.authorKastrati, Gylxhanecze
dc.contributor.authorJashari, Granitcze
dc.contributor.authorSýs, Milancze
dc.contributor.authorŠvecová, Blankacze
dc.contributor.authorArbneshi, Tahircze
dc.contributor.authorMetelka, Radovancze
dc.contributor.authorBílková, Zuzanacze
dc.contributor.authorKorecká, Luciecze
dc.date.accessioned2021-05-15T18:32:54Z
dc.date.available2021-05-15T18:32:54Z
dc.date.issued2020
dc.description.abstractA new voltammetric method for the simultaneous determination of vitamin E and vitamin K present in different types of commercially available food supplements has been developed. This electroanalytical method is based on the ex situ adsorptive accumulation of these biologically active compounds onto the surface of a solid glassy carbon electrode (GCE) with subsequent electrochemical detection by square-wave adsorptive stripping voltammetry in 0.01-mol L(-1)HNO(3)containing 0.1-mol L-1KCl at pH 2.08. Due to reversible electrochemical reactions of phylloquinone, a subsequent voltammetric detection of both vitamins in anodic mode can be performed. Since individual forms of vitamins E and K usually exhibit nearly identical electrochemical behavior, it is therefore impossible to distinguish individual forms (quinones and tocopherols) and determine their molar concentrations in this way. Thus, the values of vitamin content were expressed as mass equivalent of phylloquinone and alpha-tocopherol as they are the most biologically active forms. Despite the high sensitivity, relatively short linear ranges were obtained due to the interaction (competition) of both vitamins during adsorption onto the freshly polished surface of the GCE from a 50% aqueous-acetonitrile mixture. The obtained results showed that the voltammetric approach is a very simple and low-cost analytical method that can be used in analyses of food supplements.eng
dc.description.abstract-translatedByla vyvinuta nová voltametrická metoda pro současné stanovení vitaminu E a vitaminu K přítomných v různých typech komerčně dostupných doplňků stravy. Tato elektroanalytická metoda je založena na adsorpční akumulaci těchto biologicky aktivních sloučenin ex-situ na povrch pevné elektrody ze skelného uhlíku (GCE) s následnou elektrochemickou detekcí pomocí adsorpční stripping square-wave voltametrie v 0,01 mol L-1 HNO( 3) obsahující 0,1 mol L-1 KCI při pH 2,08. Vzhledem k reverzibilním elektrochemickým reakcím fylochinonu lze provést následnou voltametrickou detekci obou vitaminů v anodickém režimu. Jelikož jednotlivé formy vitaminů E a K obvykle vykazují téměř identické elektrochemické chování, je nemožné rozlišit jednotlivé formy (chinony a tokoferoly) a určit jejich molární koncentrace tímto způsobem. Hodnoty obsahu vitamínů byly tedy vyjádřeny jako hmotnostní ekvivalent fylochinonu a alfa-tokoferolu, protože jsou biologicky nejaktivnějšími formami. I přes vysokou citlivost byly získány relativně krátké lineární rozsahy v důsledku interakce (kompetice) obou vitamínů během adsorpce na čerstvě leštěný povrch GCE z 50% směsi vodného acetonitrilu. Získané výsledky ukázaly, že voltametrický přístup je velmi jednoduchá a nízkonákladová analytická metoda, kterou lze použít při analýzách doplňků stravy.cze
dc.formatp. 4759
dc.identifier.doi10.3390/app10144759
dc.identifier.issn2076-3417
dc.identifier.obd39884576
dc.identifier.scopus2-s2.0-85088628661
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/77200
dc.identifier.wos000554772200001
dc.language.isoengeng
dc.peerreviewedyeseng
dc.publicationstatuspublished versioneng
dc.publisherMDPIeng
dc.relation.ispartofApplied Science - Basel, volume 10, issue: 14eng
dc.relation.publisherversionhttps://doi.org/10.3390/app10144759eng
dc.rightsopen access (CC BY 4.0)eng
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectvitamin Eeng
dc.subjectvitamin Keng
dc.subjectadsorptive stripping voltammetryeng
dc.subjectglassy carbon electrodeeng
dc.subjectfood supplementseng
dc.subjectvitamin Ecze
dc.subjectvitamin Kcze
dc.subjectadsorptivní stripping voltametriecze
dc.subjectelektroda ze skelného uhlíkucze
dc.subjectdoplňky stravycze
dc.titleSimultaneous determination of vitamin E and vitamin K in food supplements using adsorptive stripping square-wave voltammetry at glassy carbon electrodeeng
dc.title.alternativeSimultánní stanovení vitaminu E a vitaminu K v doplňcích stravy pomocí adsorpční stripping square-wave voltametrie na elektrodě ze skelného uhlíkucze
dc.typeArticleeng
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 1 z 1
Načítá se...
Náhled
Název:
Applied_Sciences_10_(2020)_4759.pdf
Velikost:
2.03 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format