Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Analýza resveratrolu a dalších antioxidantů ve víně

Diplomová práceOmezený přístup
dc.contributor.advisorŠvecová, Blankacze
dc.contributor.authorNeoralová, Zuzana
dc.contributor.refereeČeslová, Lenkacze
dc.date.accepted2014cze
dc.date.accessioned2014-06-19T10:15:42Z
dc.date.available2014-06-19T10:15:42Z
dc.date.issued2014
dc.description.abstractTato diplomová práce se zabývá stanovením resveratrolu a dalších významných fenolických látek ve vínech z České republiky pomocí kapalinové chromatografie, a také stanovením jejich antioxidační aktivity a celkového obsahu fenolických látek. V teoretické části jsou uvedeny základní charakteristiky vína, popis resveratrolu a dalších antioxidantů, stejně jako princip kapalinové chromatografie a metod stanovení antioxidační aktivity. V experimentální části je popsána analýza 16 vín, ve kterých byl stanoven resveratrol a dalších 5 fenolických látek pomocí systému HPLC CoulArray. Dále je zde popsáno stanovení celkového obsahu fenolických látek ve vínech, stanovení antioxidační aktivity metodami ABTS, DPPH a FRAP a přímé stanovení antioxidační aktivity EPR spektrometrií.cze
dc.description.abstract-translatedThis thesis deals with the determination of resveratrol and other important phenolic compounds in wines from Czech Republic using liquid chromatography and it also deals with the determination of their antioxidant activity and total phenolics content. In the theoretical part some basic characteristics of wine, description of resveratrol and other antioxidants are given, as well as the principles of liquid chromatography and methods for antioxidant aktivity determination. In the experimental part the analysis of 16 wines is described, in which resveratrol and another 5 phenolic compounds were determined using the HPLC CoulArray system. Further, the determination of total phenolics content, determination of antioxidant activity using methods ABTS, DPPH and FRAP, and the direct determination of antioxidant activity using EPR spektrometry are descibed too.eng
dc.description.defenceStudent přednesl obhajobu své diplomové práce a zodpověděl dotazy oponenta a členů komise.cze
dc.description.departmentKatedra analytické chemiecze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.format69 s.cze
dc.format.extent3020724 bytescze
dc.format.mimetypeapplication/pdfcze
dc.identifierUniverzitní knihovna (studovna)cze
dc.identifier.signatureD31081cze
dc.identifier.stag24044cze
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/56017
dc.language.isocze
dc.publisherUniverzita Pardubicecze
dc.rightsPráce bude přístupná pouze v rámci univerzity od 20.5.2024cze
dc.subjectantioxidantycze
dc.subjectresveratrolcze
dc.subjectvínocze
dc.subjectHPLC CoulArraycze
dc.subjectantioxidační aktivitacze
dc.subjectantioxidantseng
dc.subjectresveratroleng
dc.subjectwineeng
dc.subjectantioxidant activityeng
dc.thesis.degree-disciplineHodnocení a analýza potravincze
dc.thesis.degree-grantorUniverzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologickácze
dc.thesis.degree-nameIng.cze
dc.thesis.degree-programChemie a technologie potravincze
dc.titleAnalýza resveratrolu a dalších antioxidantů ve víněcze
dc.title.alternativeAnalysis of resveratrol and other antioxidants in wineeng
dc.typediplomová prácecze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 3 z 3
Načítá se...
Náhled
Název:
ŠvecováB_Analýza resveratrolu_ ZN_2014.pdf
Velikost:
498.81 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
posudek vedoucího
Načítá se...
Náhled
Název:
ČeslováL_Analýza resveratrolu_ ZN._2014pdf
Velikost:
1.63 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
posudek oponenta
Načítá se...
Náhled
Název:
NeoralováZ_Analýza resveratrolu_BŠ_2014.pdf
Velikost:
2.88 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
diplomová práce