Publikace: Analýza resveratrolu a dalších antioxidantů ve víně
Diplomová práceOmezený přístupNačítá se...
Datum
Autoři
Neoralová, Zuzana
Název časopisu
ISSN časopisu
Název svazku
Nakladatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Tato diplomová práce se zabývá stanovením resveratrolu a dalších významných fenolických látek ve vínech z České republiky pomocí kapalinové chromatografie,
a také stanovením jejich antioxidační aktivity a celkového obsahu fenolických látek. V teoretické části jsou uvedeny základní charakteristiky vína, popis resveratrolu a dalších antioxidantů, stejně jako princip kapalinové chromatografie a metod stanovení antioxidační aktivity. V experimentální části je popsána analýza 16 vín, ve kterých byl stanoven resveratrol a dalších 5 fenolických látek pomocí systému HPLC CoulArray. Dále je zde popsáno stanovení celkového obsahu fenolických látek ve vínech, stanovení antioxidační aktivity metodami ABTS, DPPH a FRAP a přímé stanovení antioxidační aktivity
EPR spektrometrií.
Popis
Klíčová slova
antioxidanty, resveratrol, víno, HPLC CoulArray, antioxidační aktivita, antioxidants, resveratrol, wine, antioxidant activity