Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Moisture Adsorption Isotherms and Thermodynamic Characteristics of Tannic Acid

ČlánekOmezený přístuppeer-reviewedpostprint
dc.contributor.authorČervenka Libor
dc.contributor.authorCacková Lucie
dc.date.accessioned2016-11-14T08:21:04Z
dc.date.available2016-11-14T08:21:04Z
dc.date.issued2016
dc.description.abstractMoisture adsorption isotherms of tannic acid were determinate at 5 °C, 15°C, and 35 °C using static gravimetric method in the range of 0.113–0.980 aw. Tannic acid adsorbed more water at 5 °C in comparison with 15 °C and 35 °C. The experimental data fitted well to the Guggenheim-Anderson-de Boer’s and Yanniotis-Blahovec equations giving their parameters by non-linear regression. Monolayer moisture content, number of monolayers and surface area of sorption decreased with increasing the temperature. Mezopores dominated below the monolayer moisture content followed by the formation of macropores. The variation of differential enthalpy and entropy with the moisture content showed the water is strongly bound to the surface of tannic acid below 5.0 g water/100 g dry basis. The adsorption process was found to be an enthalpy-driven; however, it was not spontaneous in low moisture content as resulting from enthalpy-entropy compensation theory. The variation of the net integral enthalpy and entropy (at the constant spreading pressure) with the moisture content exhibited maximum and minimum values, respectively. This behaviour indicates that water molecules are strongly bound the tannic acid surface up to its monolayer values.eng
dc.description.abstract-translatedAdsorpční izotermy kyseliny tříslové byly stanoveny při teplotě 5 ° C, 15 ° C a 35 ° C za použití statické gravimetrie v rozmezí 0.113-0.980 aw. Kyselina tříslová adsorbovala více vody při teplotě 5 ° C v porovnání s 15 ° C a 35 ° C. Experimentální data nejlépe vyhovovala modelu podle Guggenheim-Anderson-de Boera a Yanniotis-Blahovce, jejichž parametry byly zjištěny metodou nelineární regrese. Obsah vlhkosti v první vrstvě, množství vrstev a povrchová plocha sorpce se snižovala s rostoucí teploty. Při obsahu vlhkosti menším než odpovídá monomolekulární vrstvě vody dominují mezopóry následované tvorbou makropórů. Variace diferenciální entalpie a entropie s obsahem vlhkosti dokládá, že voda se silně váže na povrch kyseliny tříslové pod 5,0 g vody/100 g. Bylo zjištěno, že proces adsorpce je řízen entalpií, i když nebyl spontánní, jak vyplývá z kompenzační teorie. Variace čisté integrované entalpie a entropie (při konstantním spreading tlaku) s obsahem vlhkosti vykazovala maximální a minimální hodnoty. Toto chování znamená, že molekuly vody jsou silně vázány na povrch kyseliny tříslové právě je do monomolekulárního obsahu.cze
dc.formatp. 1168-1178eng
dc.identifier.issn1062-0125
dc.identifier.obd39876870
dc.identifier.scopus2-s2.0-84992402688
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/66755
dc.identifier.wos000388020800012
dc.language.isoeng
dc.peerreviewedyeseng
dc.publicationstatuspostprinteng
dc.relation.ispartofJournal of Engineering Physics and Thermophysics, volume 89, issue: 5eng
dc.rightsPráce není přístupnáeng
dc.subjecttannic acideng
dc.subjectmoisture sorptioneng
dc.subjectthermodynamic propertieseng
dc.subjectKyselina tříslovácze
dc.subjectadsorpce vlhkosticze
dc.subjecttermodynamikacze
dc.titleMoisture Adsorption Isotherms and Thermodynamic Characteristics of Tannic Acideng
dc.title.alternativeAdsorpční izotermy a termodynamické vlastnosti kyseliny tříslovécze
dc.typeArticleeng
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 1 z 1
Načítá se...
Náhled
Název:
Červenka_JEngPhysThermo_accepted.pdf
Velikost:
407.71 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format