Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Analýza hořkých kyselin v pivu s využitím extrakce na míchací tyčince

Diplomová práceopen access
Načítá se...
Náhled

Datum

Autoři

Joklíková, Martina

Název časopisu

ISSN časopisu

Název svazku

Nakladatel

Univerzita Pardubice

Výzkumné projekty

Organizační jednotky

Číslo časopisu

Abstrakt

Tato diplomová práce je zaměřena na využití mikroextrakce na míchací tyčince ve spojení s kapalinovou chromatografií s UV detekcí pro stanovení alfa- a beta-hořkých kyselin v klasických pivech a v pivech za studena chmelených. V teoretické části jsou popsány různé metody mikroextrakce tuhou fází, zejména mikroextrakce na míchací tyčince, její modifikace a spojení s kapalinovou chromatografií. Diplomová práce je zaměřena i na výrobu piva, popis a analýzu látek obsažených v tomto nápoji. V experimentální části byly nejprve optimalizovány podmínky extrakce míchací tyčinkou pro izolaci alfa- a beta-hořkých kyselin s následnou analýzou pomocí HPLC. Nejvhodnější podmínky mikroextrakce hořkých kyselin byly následně aplikovány na reálné vzorky piv. Byly porovnány výsledky analýz piv chmelených klasicky a piv chmelených za studena.

Popis

Klíčová slova

mikroextrakce na míchací tyčince, kapalinová chromatografie, pivo, chmelení za studena, hořké kyseliny, stir bar sorptive extraction, liquid chromatography, beer, dry-hopping, bitter acids

Citace

Permanentní identifikátor

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By