Publikace: Analýza hořkých kyselin v pivu s využitím extrakce na míchací tyčince
Diplomová práceopen accessNačítá se...
Datum
Autoři
Joklíková, Martina
Název časopisu
ISSN časopisu
Název svazku
Nakladatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Tato diplomová práce je zaměřena na využití mikroextrakce na míchací tyčince ve spojení s kapalinovou chromatografií s UV detekcí pro stanovení alfa- a beta-hořkých kyselin v klasických pivech a v pivech za studena chmelených. V teoretické části jsou popsány různé metody mikroextrakce tuhou fází, zejména mikroextrakce na míchací tyčince, její modifikace a spojení s kapalinovou chromatografií. Diplomová práce je zaměřena i na výrobu piva, popis a analýzu látek obsažených v tomto nápoji. V experimentální části byly nejprve optimalizovány podmínky extrakce míchací tyčinkou pro izolaci alfa- a beta-hořkých kyselin s následnou analýzou pomocí HPLC. Nejvhodnější podmínky mikroextrakce hořkých kyselin byly následně aplikovány na reálné vzorky piv. Byly porovnány výsledky analýz piv chmelených klasicky a piv chmelených za studena.
Popis
Klíčová slova
mikroextrakce na míchací tyčince, kapalinová chromatografie, pivo, chmelení za studena, hořké kyseliny, stir bar sorptive extraction, liquid chromatography, beer, dry-hopping, bitter acids