Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Moderní mikroextrakční metody pro analýzy těkavých složek ve vzorcích bylinného původu

Disertační práceOmezený přístup
dc.contributor.advisorAdam, Martin
dc.contributor.authorČížková, Andrea
dc.contributor.refereeČabala, Radomír
dc.contributor.refereeKlejdus, Bořivoj
dc.contributor.refereeVávrová, Milada
dc.date.accepted2015-09-07
dc.date.accessioned2016-04-25T16:10:08Z
dc.date.available2016-04-25T16:10:08Z
dc.date.issued2015
dc.date.submitted2015-07-01
dc.description.abstractDisertační práce se zabývá analýzou senzoricky významných látek se zaměřením na analýzu silic v potravinách, a to především v bylinných čajích a sypkém rostlinném materiálu (čajové směsi a koření). Je zaměřena na širokou škálu mikroextrakčních technik, jako jsou mikroextrakce jednou kapkou, mikroextrakce založena na tvorbě disperzního systému, mikroextrakce využívající dutého vlákna, mikroextrakce na magnetickém míchadle či mikroextrakce se sorbentem v mikrostříkačce. Teoretická část práce je nejprve věnována senzoricky významným látkám, jejich aroma a zasloupení v bylinných čajích a koření. Další část tvoří kapitola o kapalinových mikroextrakcích a mikroextrakcích tuhými fázemi. Výsledková část je zaměřena především na optimalizaci přípravy vzorků před extrakcí a také jednotlichvých mikroextrakčních technik s následnou analýzou extraktů pomocí GC/FID a GC/MS. Za optimalizovaných podmínek byly následně analyzovány vzorky nápojů připravených z bylinných čajů a vzorky sypkého rostlinného materiálu (čajové směsi a koření), ve kterých byly jednotlivé složky silic identifikovány pomocí retenčních indexů a metodou standardního přídavku, popř. porovnáním s knihovnami hmotnostních spekter.cze
dc.description.abstract-translatedThis thesis deals with the analysis of sensory significant substances with focus on the analysis of essential oils in foods, especially in herbal infusions and plant material (herbal teas and spices). It is aimed mainly to application of wide range of microextraction techniques such as single drop microextraction, dispersive liquid-liquid microextraction, stir bar sorptive microextraction and microextraction by packed sorbent. Beginning of theoretical part is addressed to sensory important substances, their aroma and representation in herbal teas and spices. The rest of theoretical part is dedicated to liquid microextraction and solid phase microextraction techniques. Used instrumentation, materials and procedures to performance of individual determinations are summarized in experimental part. Part ?Results and discussion? deals mainly with the optimization of experimental conditions for tested microextraction techniques followed by analysis by GC/FID and GC/MS. Samples of herbal tea infusions and the plant material (herbal teas and spices) were analyzed over the optimized conditions. Individual ingredients were identified according to retention times, retention indices and method of standard addition.eng
dc.description.departmentFakulta chemicko-technologickácze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.format.extent6284119 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.identifierUniverzitní knihovna (studovna)cze
dc.identifier.signatureD33714
dc.identifier.stag29120
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/64083
dc.language.isocze
dc.publisherUniverzita Pardubicecze
dc.rightsPráce není přístupná
dc.subjectsilicecze
dc.subjectbylinné čajecze
dc.subjectkapalinová mikroextrakcecze
dc.subjectmikroextrakce tuhou fázícze
dc.subjectkořenícze
dc.subjectessential oilseng
dc.subjectliquid microextractioneng
dc.subjectsolid phase microextractioneng
dc.thesis.degree-disciplineAnalytická chemiecze
dc.thesis.degree-grantorUniverzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologickácze
dc.thesis.degree-namePh.D.
dc.thesis.degree-programAnalytická chemiecze
dc.titleModerní mikroextrakční metody pro analýzy těkavých složek ve vzorcích bylinného původucze
dc.title.alternativeModern Microextraction Methods for Analyses of Volatile Components in Samples of Herbal Origineng
dc.typedisertační prácecze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 3 z 3
Načítá se...
Náhled
Název:
CizkovaA_Moderni_MA_2015.pdf
Velikost:
5.99 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Plný text práce
Načítá se...
Náhled
Název:
vedouci-MA_Moderni_AC_2015 .pdf
Velikost:
1.92 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Posudek vedoucího práce
Načítá se...
Náhled
Název:
oponent-posudky oponentu.pdf
Velikost:
12.4 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Posudek oponenta práce