Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Moderní mikroextrakční metody pro analýzy těkavých složek ve vzorcích bylinného původu

Disertační práceOmezený přístup
Načítá se...
Náhled

Datum

Autoři

Čížková, Andrea

Název časopisu

ISSN časopisu

Název svazku

Nakladatel

Univerzita Pardubice

Výzkumné projekty

Organizační jednotky

Číslo časopisu

Abstrakt

Disertační práce se zabývá analýzou senzoricky významných látek se zaměřením na analýzu silic v potravinách, a to především v bylinných čajích a sypkém rostlinném materiálu (čajové směsi a koření). Je zaměřena na širokou škálu mikroextrakčních technik, jako jsou mikroextrakce jednou kapkou, mikroextrakce založena na tvorbě disperzního systému, mikroextrakce využívající dutého vlákna, mikroextrakce na magnetickém míchadle či mikroextrakce se sorbentem v mikrostříkačce. Teoretická část práce je nejprve věnována senzoricky významným látkám, jejich aroma a zasloupení v bylinných čajích a koření. Další část tvoří kapitola o kapalinových mikroextrakcích a mikroextrakcích tuhými fázemi. Výsledková část je zaměřena především na optimalizaci přípravy vzorků před extrakcí a také jednotlichvých mikroextrakčních technik s následnou analýzou extraktů pomocí GC/FID a GC/MS. Za optimalizovaných podmínek byly následně analyzovány vzorky nápojů připravených z bylinných čajů a vzorky sypkého rostlinného materiálu (čajové směsi a koření), ve kterých byly jednotlivé složky silic identifikovány pomocí retenčních indexů a metodou standardního přídavku, popř. porovnáním s knihovnami hmotnostních spekter.

Popis

Klíčová slova

silice, bylinné čaje, kapalinová mikroextrakce, mikroextrakce tuhou fází, koření, essential oils, liquid microextraction, solid phase microextraction

Citace

Permanentní identifikátor

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By