Publikace: Stanovení přírodních antioxidantů v ovoci
Diplomová práceOmezený přístupNačítá se...
Datum
Autoři
Marcaníková, Kateřina
Název časopisu
ISSN časopisu
Název svazku
Nakladatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Cílem této práce je stanovení přírodních antioxidantů v ovoci. První část literární rešerše se zabývá popisem přírodních antioxidantů. Další část je věnována antioxidační aktivitě, včetně popisu metod ABTS, DPPH a celkového obsahu fenolových látek, které slouží k vlastnímu stanovení antioxidační aktivity. Samostatná část je zaměřena na popis kapalinové chromatografie s podrobnějším popisem coulometrické detekce. Poslední část teoretické části popisuje možné způsoby stanovení antioxidantů v ovoci a nápojích. Experimentální část je zaměřena na stanovení antioxidační aktivity pomocí metod ABTS, DPPH a celkového obsahu fenolových látek. Druhá část experimentální práce je zaměřena na optimalizaci chromatografické metody v systému RP-HPLC s coulometrickou detekcí. Bylo optimalizováno složení mobilní fáze, její pH a gradient. Optimalizovaná metoda byla použita pro identifikaci a stanovení antioxidantů v různém ovoci, např. borůvky, maliny, hruška a černý rybíz.
Popis
Klíčová slova
ovoce, Antioxidační aktivita, Fenolické látky, HPLC, CoulArray, fruits, Antioxidant Activity, Phenolic Compounds, HPLC, CoulArray