Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Stanovení přírodních antioxidantů v ovoci

Diplomová práceOmezený přístup
Načítá se...
Náhled

Datum

Autoři

Marcaníková, Kateřina

Název časopisu

ISSN časopisu

Název svazku

Nakladatel

Univerzita Pardubice

Výzkumné projekty

Organizační jednotky

Číslo časopisu

Abstrakt

Cílem této práce je stanovení přírodních antioxidantů v ovoci. První část literární rešerše se zabývá popisem přírodních antioxidantů. Další část je věnována antioxidační aktivitě, včetně popisu metod ABTS, DPPH a celkového obsahu fenolových látek, které slouží k vlastnímu stanovení antioxidační aktivity. Samostatná část je zaměřena na popis kapalinové chromatografie s podrobnějším popisem coulometrické detekce. Poslední část teoretické části popisuje možné způsoby stanovení antioxidantů v ovoci a nápojích. Experimentální část je zaměřena na stanovení antioxidační aktivity pomocí metod ABTS, DPPH a celkového obsahu fenolových látek. Druhá část experimentální práce je zaměřena na optimalizaci chromatografické metody v systému RP-HPLC s coulometrickou detekcí. Bylo optimalizováno složení mobilní fáze, její pH a gradient. Optimalizovaná metoda byla použita pro identifikaci a stanovení antioxidantů v různém ovoci, např. borůvky, maliny, hruška a černý rybíz.

Popis

Klíčová slova

ovoce, Antioxidační aktivita, Fenolické látky, HPLC, CoulArray, fruits, Antioxidant Activity, Phenolic Compounds, HPLC, CoulArray

Citace

Permanentní identifikátor

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By