Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Stanovení přírodních antioxidantů v ovoci

Diplomová práceOmezený přístup
dc.contributor.advisorBeňová, Blankacze
dc.contributor.authorMarcaníková, Kateřina
dc.contributor.refereeAdam, Martincze
dc.date.accepted2010cze
dc.date.accessioned2010-06-17T21:18:10Z
dc.date.available2010-06-17T21:18:10Z
dc.date.issued2010
dc.description.abstractCílem této práce je stanovení přírodních antioxidantů v ovoci. První část literární rešerše se zabývá popisem přírodních antioxidantů. Další část je věnována antioxidační aktivitě, včetně popisu metod ABTS, DPPH a celkového obsahu fenolových látek, které slouží k vlastnímu stanovení antioxidační aktivity. Samostatná část je zaměřena na popis kapalinové chromatografie s podrobnějším popisem coulometrické detekce. Poslední část teoretické části popisuje možné způsoby stanovení antioxidantů v ovoci a nápojích. Experimentální část je zaměřena na stanovení antioxidační aktivity pomocí metod ABTS, DPPH a celkového obsahu fenolových látek. Druhá část experimentální práce je zaměřena na optimalizaci chromatografické metody v systému RP-HPLC s coulometrickou detekcí. Bylo optimalizováno složení mobilní fáze, její pH a gradient. Optimalizovaná metoda byla použita pro identifikaci a stanovení antioxidantů v různém ovoci, např. borůvky, maliny, hruška a černý rybíz.cze
dc.description.abstract-translatedThe aim of this work is the determination of natural antioxidants in fruits. First part of literature search deals with characterization of antioxidants. The second part includes description of antioxidant activity. ABTS, DPPH and total content of phenolic compounds are the methods which are used for the determination of antioxidants. Next part is focused on liquid chromatography with more detailed description of coulometric detection. Finally, possible methods of antioxidant determination in fruits and drinks are described. Experimental part is divided into two parts. The first one is focused on determination of overall content of phenolic compounds and antioxidant activity using ABTS and DPPH methods. The second part is about the optimization of chromatographic method in RP-HPLC system with coulometric detection. The mobile phase composition, its pH and gradient were optimized. Finally, this method was used for antioxidant identification and determination in different fruits, for example blueberries, raspberries, pears and black currants.eng
dc.description.departmentKatedra analytické chemiecze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.format73 s.cze
dc.format.extent2060055 bytescze
dc.format.mimetypeapplication/pdfcze
dc.identifierUniverzitní knihovna (sklad)cze
dc.identifier.signatureD22009cze
dc.identifier.signatureD22009
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/36254
dc.language.isocze
dc.publisherUniverzita Pardubicecze
dc.rightsPráce není přístupnácze
dc.subjectovocecze
dc.subjectAntioxidační aktivitacze
dc.subjectFenolické látkycze
dc.subjectHPLCcze
dc.subjectCoulArraycze
dc.subjectfruitseng
dc.subjectAntioxidant Activityeng
dc.subjectPhenolic Compoundseng
dc.subjectHPLCeng
dc.subjectCoulArrayeng
dc.thesis.degree-disciplineHodnocení a analýza potravincze
dc.thesis.degree-grantorUniverzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologickácze
dc.thesis.degree-nameIng.cze
dc.thesis.degree-programChemie a technologie potravincze
dc.titleStanovení přírodních antioxidantů v ovocicze
dc.title.alternativeDetermination of natural antioxidants in fruiteng
dc.typediplomová prácecze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 3 z 3
Načítá se...
Náhled
Název:
MarcaníkováK_Antioxidanty v ovoci_BB_2010.pdf
Velikost:
1.96 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
NEPŘÍSTUPNÝ SOUBOR
Načítá se...
Náhled
Název:
BenovaB_Stanoveni antioxidantu_KM_2010.pdf
Velikost:
168.46 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Načítá se...
Náhled
Název:
AdamM_Stanoveni antioxidantu_KM_2010.pdf
Velikost:
330.31 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format