Publikace: Barevnost a antioxidační charakteristika kávy připravené za studena
Bakalářská práceopen accessNačítá se...
Datum
Autoři
Pulchartová, Monika
Název časopisu
ISSN časopisu
Název svazku
Nakladatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Bakalářská práce shrnuje obecné informace o zpracování kávy, o jejím chemickém složení a o přípravě nápojů z kávových zrn. Zaměřuje se na měření antioxidační aktivity a barevnosti kávy, která byla připravena pomocí studené vody. Každý vzorek byl připraven dvěma způsoby. Poprvé byly pomletá kávová zrna macerována ve studené vodě po dobu 24 hodin (5°C). Podruhé byla pomletá káva přefiltrována pomocí studené vody a filtru V60. Kávový nápoj připravený macerací měl vyšší antioxidační aktivitu, byl tmavší, výrazně červenější a žlutější.
Popis
Klíčová slova
káva, macerace za studena, barevnost, antioxidační aktivita, coffee, cold maceration, color, antioxidant activity