Publikace: Produkce stafylokokových enterotoxinů B a H a jejich detekce
Diplomová práceopen accessNačítá se...
Datum
Autoři
Jiříčková, Petra
Název časopisu
ISSN časopisu
Název svazku
Nakladatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Staphylococcus aureus je významným původcem alimentárních intoxikací. Tyto intoxikace jsou způsobeny enterotoxiny, které Staphylococcus aureus produkuje. V naší práci je zkoumán vliv kultivačního média, teploty a pH na produkci stafylokokových enterotoxinů. K experimentu byly použity produkční kmeny Staphylococcus aureus, u kterých bylo metodou PCR ověřeno, že obsahují gen pro produkci enterotoxinů B nebo H. Za optimálních podmínek byla provedena kultivace kmenů Staphylococcus aureus a vyprodukované SE byly přečištěny pomocí TRICIN-SDS-PAGEelektroforézy s následnou imunodetekcí - Western Blotting. Detekční limity pro tuto metodu byly stanoveny pro SEB na 0,1 ?g/ml vzorku, pro SEH na 5,6 ?g/ml. Byla také provedena metoda RPLA pro ověření produkce SEB a porovnána s výsledky Western blottingu. Vliv pH byl sledován s použitím kyseliny chlorovodíkové, mléčné a octové a hydroxidu sodného. Vliv teploty byl sledován v rozmezí 5 - 50 °C. Pro vliv kultivačního média byla použita kultivace v BHI bujónu a fyziologickém roztoku. Bylo zjištěno, že stafylokokový enterotoxin B byl produkován již při 5 °C, stafylokokový enterotoxin H až při teplotě pokojové (25 °C). Rozmezí pH pro produkci SEH i SEB bylo od 4.03 do 10.60.
Popis
Klíčová slova
enterotoxins, TRICIN-SDS-PAGE electrophoresis, Western Blotting, Staphylococcus aureus, enterotoxiny, TRICIN-SDS-PAGE elektroforéza