Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Produkce stafylokokových enterotoxinů B a H a jejich detekce

Diplomová práceopen access
dc.contributor.advisorVytřasová, Jarmila
dc.contributor.authorJiříčková, Petra
dc.date.accepted2009
dc.date.accessioned2009-07-03T09:03:29Z
dc.date.available2009-07-03T09:03:29Z
dc.date.issued2009
dc.description.abstractStaphylococcus aureus je významným původcem alimentárních intoxikací. Tyto intoxikace jsou způsobeny enterotoxiny, které Staphylococcus aureus produkuje. V naší práci je zkoumán vliv kultivačního média, teploty a pH na produkci stafylokokových enterotoxinů. K experimentu byly použity produkční kmeny Staphylococcus aureus, u kterých bylo metodou PCR ověřeno, že obsahují gen pro produkci enterotoxinů B nebo H. Za optimálních podmínek byla provedena kultivace kmenů Staphylococcus aureus a vyprodukované SE byly přečištěny pomocí TRICIN-SDS-PAGEelektroforézy s následnou imunodetekcí - Western Blotting. Detekční limity pro tuto metodu byly stanoveny pro SEB na 0,1 ?g/ml vzorku, pro SEH na 5,6 ?g/ml. Byla také provedena metoda RPLA pro ověření produkce SEB a porovnána s výsledky Western blottingu. Vliv pH byl sledován s použitím kyseliny chlorovodíkové, mléčné a octové a hydroxidu sodného. Vliv teploty byl sledován v rozmezí 5 - 50 °C. Pro vliv kultivačního média byla použita kultivace v BHI bujónu a fyziologickém roztoku. Bylo zjištěno, že stafylokokový enterotoxin B byl produkován již při 5 °C, stafylokokový enterotoxin H až při teplotě pokojové (25 °C). Rozmezí pH pro produkci SEH i SEB bylo od 4.03 do 10.60.cze
dc.description.abstract-translatedStaphylococcus aureus is a major etiological agens of alimentary intoxication. This intoxication is caused by staphylococcal enterotoxins. In our work the influence of culture medium, temperature and pH on the production of staphylococcal enterotoxins was studied. Production strains of Staphylococcus aureus that contained a gene for the production of enterotoxins B or H were used in our experiments. This was verified by PCR method. The cultivation of strains of Staphylococcus aureus was carried out under optimum conditions and produced SE were purified by TRICIN-SDS-PAGEelectrophoresis followed by imunodetection - Western Blotting. The detection limits established for this method were 0.1 ?g/ml for the SEB and 5.6 ?g/ml for the SEH. Also, RPLA method was performed to verify the SEB production and compare it with the results from Western blotting. The influence of pH was studied after the adjustment with hydrochloric acid, lactic acid, acetic acid and sodium hydroxide. Temperature effects were monitored in the range of 5 - 50 °C. The cultivations in BHI broth and solution saline were performed to study the influence of culture medium. It was found that the staphylococcal enterotoxins B were already produced at 5 °C and staphylococcal enterotoxins H at room temperature (25 °C). The range of pH for the production of SEH and SEB were from 4.03 to 10.60.eng
dc.description.departmentKatedra biologických a biochemických vědcze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.format89 s.cze
dc.identifierUniverzitní knihovna (sklad)cze
dc.identifier.signatureD20353
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/33706
dc.language.isocze
dc.publisherUniverzita Pardubicecze
dc.subjectenterotoxinseng
dc.subjectTRICIN-SDS-PAGE electrophoresiseng
dc.subjectWestern Blottingeng
dc.subjectStaphylococcus aureuscze
dc.subjectenterotoxinycze
dc.subjectTRICIN-SDS-PAGE elektroforézacze
dc.thesis.degree-disciplineAnalýza biologických materiálůcze
dc.thesis.degree-grantorUniverzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologickácze
dc.thesis.degree-nameMgr.cze
dc.thesis.degree-programSpeciální chemicko-biologické oborycze
dc.titleProdukce stafylokokových enterotoxinů B a H a jejich detekcecze
dc.title.alternativeProduction of staphylococcal enterotoxins B and H and their detectioneng
dc.typediplomová prácecze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 2 z 2
Načítá se...
Náhled
Název:
VytrasovaJ_Produkce stafylokokovych_PJ_2009.pdf
Velikost:
248.18 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Načítá se...
Náhled
Název:
HavlisJ_Produkce stafylokokových_PJ_2009.pdf
Velikost:
504.94 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format