Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Příprava a analýza oligoglycerolů pro potravinářské aplikace

Bakalářská práceopen access
dc.contributor.advisorRůžička, Aleš
dc.contributor.authorHarnachová, Iva
dc.date.accepted2021-08-23
dc.date.accessioned2021-09-06T07:35:22Z
dc.date.available2021-09-06T07:35:22Z
dc.date.issued2021
dc.date.submitted2021-06-29
dc.description.abstractV této práci je v první části popsána příprava a výroba glycerolu a také metody oligomerace glycerolu na polyglyceroly pomocí zásadité nebo kyselé katalýzy. Také jsou v této části uvedeny možnosti využití oligoglycerolů a metody jejich stanovení. Druhá část bakalářské práce je věnována přípravě oligoglycerolů pomocí kyselé katalýzy při použití kyseliny trifluormethansulfonové. Vzniklá směs byla charakterizována pomocí 1H-NMR, 13C-NMR, OH číslem a plynovou chromatografií s hmotnostní detekcí. Dále byla věnována pozornost odbarvení připravené směsi oligoglycerolů, kdy bylo využito organických rozpouštědel, NaOH, HCl, H2O2 s použitím karborafinu nebo filtrace přes silikagel nebo křemelinu. Pro oddělení jednotlivých oligoglyceolů byla použita destilace a preparativní vysokoúčinná (flash) kapalinová chromatografie.cze
dc.description.abstract-translatedThe first part of the thesis describes the preparation and production of glycerol as well as the methods of glycerols oligomerization to polyglycerols by using an alkaline and acid catalysis. Moreover, the possibilities of oligoglycerols usage and the analysing methods are also listed in this part. The second part of the Bachelor thesis is devoted to the preparation of oligoglycerols by using an acid cathalysis with trifluoromethanesulfonic acid. The made mixture is characterized by using a 1H-NMR, a 13C-NMR, an OH number and a gas chromatography with mass detection. Further, the attention is paid to the discoloration of prepared mixture of the oligoglycerols by firstly using organic solvents, secondly, NaOH, HCl, H2O2 with the carborafin application and thirdly, by the filtration through silica gel or diatomaceous earth. The destillation and the preparative (flash) liquid chromatography are used for the separation of the individual oligoglycerols.eng
dc.description.defenceStudentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své bakalářské práce, poté byla seznámena s posudkem vedoucího bakalářské práce. Studentka odpověděla na otázky členů zkušební komise.cze
dc.description.departmentFakulta chemicko-technologickácze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.identifier.stag42069
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/78318
dc.language.isocze
dc.publisherUniverzita Pardubicecze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectglycerolcze
dc.subjectkyselá katalýzacze
dc.subjectpolyglycerolycze
dc.subjectdestilacecze
dc.subjectanalýzacze
dc.subjectkapalinová chromatografiecze
dc.subjectglyceroleng
dc.subjectacid catalysiseng
dc.subjectpolyglycerolseng
dc.subjectdistillationeng
dc.subjectanalysiseng
dc.subjectliquid chromatographyeng
dc.thesis.degree-disciplineHodnocení a analýza potravincze
dc.thesis.degree-grantorUniverzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologickácze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programChemie a technologie potravincze
dc.titlePříprava a analýza oligoglycerolů pro potravinářské aplikacecze
dc.title.alternativePreparation and analysis of oligoglycerols for food industryeng
dc.typebakalářská prácecze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 2 z 2
Načítá se...
Náhled
Název:
HarnachovaI_analyza_oligoglycerolu_AR_2021-1-77.pdf
Velikost:
1.91 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Plný text práce
Načítá se...
Náhled
Název:
RuzickaA_analyza_oligoglycerolu_IH_2021.doc
Velikost:
36 KB
Formát:
Microsoft Word
Popis:
Posudek vedoucího práce