Publikace: Příprava a analýza oligoglycerolů pro potravinářské aplikace
Bakalářská práceopen accessNačítá se...
Datum
Autoři
Harnachová, Iva
Název časopisu
ISSN časopisu
Název svazku
Nakladatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
V této práci je v první části popsána příprava a výroba glycerolu a také metody oligomerace glycerolu na polyglyceroly pomocí zásadité nebo kyselé katalýzy. Také jsou v této části uvedeny možnosti využití oligoglycerolů a metody jejich stanovení. Druhá část bakalářské práce je věnována přípravě oligoglycerolů pomocí kyselé katalýzy při použití kyseliny trifluormethansulfonové. Vzniklá směs byla charakterizována pomocí 1H-NMR, 13C-NMR, OH číslem a plynovou chromatografií s hmotnostní detekcí. Dále byla věnována pozornost odbarvení připravené směsi oligoglycerolů, kdy bylo využito organických rozpouštědel, NaOH, HCl, H2O2 s použitím karborafinu nebo filtrace přes silikagel nebo křemelinu. Pro oddělení jednotlivých oligoglyceolů byla použita destilace a preparativní vysokoúčinná (flash) kapalinová chromatografie.
Popis
Klíčová slova
glycerol, kyselá katalýza, polyglyceroly, destilace, analýza, kapalinová chromatografie, glycerol, acid catalysis, polyglycerols, distillation, analysis, liquid chromatography