Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Příprava a analýza oligoglycerolů pro potravinářské aplikace

Bakalářská práceopen access
Načítá se...
Náhled

Datum

Autoři

Harnachová, Iva

Název časopisu

ISSN časopisu

Název svazku

Nakladatel

Univerzita Pardubice

Výzkumné projekty

Organizační jednotky

Číslo časopisu

Abstrakt

V této práci je v první části popsána příprava a výroba glycerolu a také metody oligomerace glycerolu na polyglyceroly pomocí zásadité nebo kyselé katalýzy. Také jsou v této části uvedeny možnosti využití oligoglycerolů a metody jejich stanovení. Druhá část bakalářské práce je věnována přípravě oligoglycerolů pomocí kyselé katalýzy při použití kyseliny trifluormethansulfonové. Vzniklá směs byla charakterizována pomocí 1H-NMR, 13C-NMR, OH číslem a plynovou chromatografií s hmotnostní detekcí. Dále byla věnována pozornost odbarvení připravené směsi oligoglycerolů, kdy bylo využito organických rozpouštědel, NaOH, HCl, H2O2 s použitím karborafinu nebo filtrace přes silikagel nebo křemelinu. Pro oddělení jednotlivých oligoglyceolů byla použita destilace a preparativní vysokoúčinná (flash) kapalinová chromatografie.

Popis

Klíčová slova

glycerol, kyselá katalýza, polyglyceroly, destilace, analýza, kapalinová chromatografie, glycerol, acid catalysis, polyglycerols, distillation, analysis, liquid chromatography

Citace

Permanentní identifikátor

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By