Publikace: Rychlé metody pro stanovení údržnosti potravin
Bakalářská práceopen accessNačítá se...
Datum
Autoři
Sedláček, Pavel
Název časopisu
ISSN časopisu
Název svazku
Nakladatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Tato bakalářská práce se zabývá rychlými metodami stanovení údržnosti potravin. Nejprve je zpracováno téma konzervace potravin. V úvodu je nastíněn historický vývoj konzervace potravin a jsou představeny vlivy snižující údržnost potravin. Následují kapitoly o způsobu konzervování vedoucího k omezení mikrobiologického faktoru. Další kapitoly jsou věnovány klasickým metodám stanovení údržnosti potravina a metodám umožňující rychlé stanovení údržnosti potravin.
Práce se snaží přiblížit konzervaci potravin a najít způsoby šetrnější k potravině a ke konzumentovi. Cílem práce je pak popsání současných metod stanovující údržnost potravin.
Popis
Klíčová slova
údržnost potravin, konzervace, abióza, anabióza, eliminace, mikrobiostatika, antioxidanty, elektronický nos, computer aided engineering, Listerie monocytogenes, Shelf-life of food, conservation, abiosis, anabiosis, elimination, mikrobiostatics, antioxidants, elektronic nose