Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Determination of Trolox equivalent antioxidant capacity in berries using amperometric tyrosinase biosensor based on multi-walled carbon nanotubes

Článekopen accesspeer-reviewedpublished version
dc.contributor.authorFrangu, Arbercze
dc.contributor.authorAshrafi, Amir Mcze
dc.contributor.authorSýs, Milancze
dc.contributor.authorArbneshi, Tahircze
dc.contributor.authorMetelka, Radovancze
dc.contributor.authorAdam, Vojtechcze
dc.contributor.authorVlček, Milancze
dc.contributor.authorRichtera, Lukascze
dc.date.accessioned2021-05-15T18:28:20Z
dc.date.available2021-05-15T18:28:20Z
dc.date.issued2020eng
dc.description.abstractIn this contribution, Trolox equivalent antioxidant capacity (TEAC) was determined in various berries using carbon paste tyrosinase biosensor with multi-walled carbon nanotubes (MWCNTs), coated with Nafion((R)) layer. Electrochemical behaviour of the biosensor and influence of MWCNTs on carbon paste surface were studied with respect to the sensitive amperometric detection of total content of phenolic compounds in berries, expressed as concentration equivalent of Trolox. After optimization of key instrumental and electroanalytical parameters, the biosensor was used for determination of TEAC in blackberries, blueberries, cranberries, raspberries and strawberries by method of multiple standard additions. Electrochemical TEAC assays corresponded well with results obtained by spectrophotometric 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl radical method, known as DPPH assay. Obtained values were compared with those listed in the National Nutrient Database for additional antioxidant capacity assays as well.eng
dc.description.abstract-translatedV tomto příspěvku byla stanovena Trolox ekvivalent antioxidační kapacita (TEAC) u různých lesních plodů pomocí biosenzoru z uhlíkové pastové elektrody pokryté tyrosinázou s vícestěnnými uhlíkovými nanotrubicemi (MWCNT) a vše překryté vrstvou Nafionu (R). Bylo studováno elektrochemické chování biosenzoru a vliv MWCNT na povrchu uhlíkové pasty s ohledem na citlivou amperometrickou detekci celkového obsahu fenolických sloučenin v lesních plodech, vyjádřeného jako koncentrační ekvivalent Troloxu. Po optimalizaci klíčových instrumentálních a elektroanalytických parametrů byl biosenzor použit pro stanovení TEAC u ostružin, borůvek, brusinek, malin a jahod metodou několikanásobného standardního přídavků. Elektrochemické TEAC testy dobře odpovídaly výsledkům získaným spektrofotometrickou metodou 1,1-difenyl-2-pikrylhydrazylového radikálu, známou jako DPPH test. Získané hodnoty byly porovnány s hodnotami uvedenými v National Nutrient Database pro další testy antioxidační kapacity.cze
dc.formatp. 2497eng
dc.identifier.doi10.3390/app10072497eng
dc.identifier.issn2076-3417eng
dc.identifier.obd39884575eng
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/77153
dc.identifier.wos000533356200296eng
dc.language.isoengeng
dc.peerreviewedyeseng
dc.publicationstatuspublished versioneng
dc.publisherMDPIeng
dc.relation.ispartofApplied Science - Basel, volume 10, issue: 7eng
dc.relation.publisherversionhttps://doi.org/10.3390/app10072497eng
dc.rightsopen access (CC BY 4.0)eng
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectamperometryeng
dc.subjectascorbic acideng
dc.subjectberrieseng
dc.subjectbiosensoreng
dc.subjectmulti-wall carbon nanotubeseng
dc.subjectcarbon paste electrodeeng
dc.subjecttyrosinaseeng
dc.subjectTroloxeng
dc.subjectantioxidant capacityeng
dc.subjectamperometriecze
dc.subjectkyselina askorbovácze
dc.subjectbiosenzorcze
dc.subjectvícestěnné uhlíkové nanotrubicecze
dc.subjectuhlíková pastová elektrodacze
dc.subjecttyrosinázacze
dc.subjectTroloxcze
dc.subjectantioxidační kapacitacze
dc.titleDetermination of Trolox equivalent antioxidant capacity in berries using amperometric tyrosinase biosensor based on multi-walled carbon nanotubeseng
dc.title.alternativeStanovení Trolox ekvivalent antioxidační kapacity lesních plodů pomocí amperometrického tyrosinázového biosenzoru využívající vícestěnné uhlíkové nanotrubicecze
dc.typeArticleeng
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 1 z 1
Načítá se...
Náhled
Název:
Applied_Sciences_10_(2020)_2497.pdf
Velikost:
2.28 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format