Publikace: Prvková analýza potravinových doplňků a funkčních potravin pomocí ICP OES
Diplomová práceopen accessNačítá se...
Datum
Autoři
Brancová, Kateřina
Název časopisu
ISSN časopisu
Název svazku
Nakladatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Diplomová práce byla zaměřena na stanovení vybraných prvků v multivitaminových přípravcích a funkčních potravinách metodou optické emisní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem a přípravou vzorku k analýze. Byly nalezeny vhodné spektrální a pracovní podmínky, jako je použitá vlnová délka, řád spektra, příkon do plazmatu výška pozorování napětí na fotonásobiči a průtoky plynů. Byl studován vliv matričních prvků a možnosti jeho odstranění pomocí vnitřních standardů. Kontrola správnosti metody byla provedena pomocí vnitřního referenčního materiálu.
Popis
Klíčová slova
ICP OES, microwave digestion, food supplements, organic food, matrix effect, ICP OES, mikrivlná mineralizace, potravinové doplňky, biopotraviny, vliv matric