Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Monitoring of Chlorogenic Acid and Antioxidant Capacity of Solanum melongena L. (Eggplant) under Different Heat and Storage Treatments

Článekopen accesspeer-reviewedpublished version
dc.contributor.authorŠilarová, Petracze
dc.contributor.authorBoulekbache-Makhlouf, Lilacze
dc.contributor.authorPellati, Federicacze
dc.contributor.authorČeslová, Lenkacze
dc.date.accessioned2020-03-19T12:24:41Z
dc.date.available2020-03-19T12:24:41Z
dc.date.issued2019eng
dc.description.abstractSolanum melongena L., also known as eggplant, is a widely consumed vegetable and it is well-known for its beneficial antioxidant properties, due to phenolic compounds. In this work, the influence of different cooking procedures on the content of chlorogenic acid was evaluated on eggplant samples of different geographic origin by high-performance liquid chromatography (HPLC). An easy and quick extraction procedure with 50% methanol as the extraction solvent was optimized for the first time by means of a design-of-experiment and applied to heat treated samples of eggplant. The antioxidant capacity of eggplant extracts was also evaluated by using the ABTS assay and it was correlated with the data obtained by the HPLC method. The content of chlorogenic acid was different in each heat-treated eggplant sample and it depended on the temperature applied during the cooking procedure. In particular, an increase of chlorogenic acid content with rising temperature was observed. Conversely, a very high temperature (250 degrees C) caused a decrease of chlorogenic acid amount. The influence of storage on the content of chlorogenic acid was also monitored. While the level of chlorogenic acid in fresh samples decreased during four weeks of storage, an increase in its content in heat treated eggplant was observed within the same period. Multivariate data analysis was used to classify eggplant samples into different groups, according to the country of origin and heat treatment procedure. This study provides new insights to preserve the antioxidant properties of eggplant phenolics during different thermal and storage treatments in order to highlight their health promoting effects.eng
dc.description.abstract-translatedSolanum melongena L., také známý jako lilek, je široce konzumovaná zelenina a díky fenolickým sloučeninám je známá svými blahodárnými antioxidačními vlastnostmi. V této práci byl vyhodnocen vliv různých postupů vaření na obsah kyseliny chlorogenové ve vzorcích lilku různého zeměpisného původu pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC). Snadný a rychlý postup extrakce s 50% methanolem jako extrakčním rozpouštědlem byl poprvé optimalizován pomocí plánování experimentu a byl aplikován na tepelně ošetřené vzorky lilku. Antioxidační kapacita extraktů z lilku byla také hodnocena pomocí testu ABTS a korelovala s údaji získanými metodou HPLC. Obsah kyseliny chlorogenové byl v každém tepelně ošetřeném vzorku lilku různý a závisel na teplotě použité během postupu vaření. Zejména bylo pozorováno zvýšení obsahu kyseliny chlorogenové s rostoucí teplotou. Naopak velmi vysoká teplota (250 ° C) způsobila snížení množství kyseliny chlorogenové. Rovněž byl sledován vliv skladování na obsah kyseliny chlorogenové. Zatímco hladina kyseliny chlorogenové v čerstvých vzorcích klesala během čtyř týdnů skladování, ve stejném období byl pozorován nárůst jejího obsahu v tepelně ošetřeném lilku. Pro rozdělení vzorků lilku do různých skupin byla použita vícerozměrná analýza dat podle země původu a postupu tepelného zpracování. Tato studie poskytuje nové poznatky pro udržení antioxidačních vlastností fenolických látek v lilku během různých tepelných a skladovacích podmínek s cílem zdůraznit jejich účinky podporující zdraví.cze
dc.identifier.doi10.3390/antiox8070234eng
dc.identifier.issn2076-3921eng
dc.identifier.obd39883190eng
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/74687
dc.identifier.wos000478608600016eng
dc.language.isoengeng
dc.peerreviewedyeseng
dc.publicationstatuspublished versioneng
dc.publisherMDPIeng
dc.relation.ispartofAntioxidants, volume 8, issue: 7eng
dc.relation.publisherversionhttps://www.mdpi.com/2076-3921/8/7/234eng
dc.rightsopen accesseng
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/eng
dc.subjectSolanum melongena Leng
dc.subjecteggplanteng
dc.subjectcookingeng
dc.subjectHPLCeng
dc.subjectchlorogenic acideng
dc.subjectantioxidant activityeng
dc.subjectSolanum melongena Lcze
dc.subjectlilekcze
dc.subjectvařenícze
dc.subjectHPLCcze
dc.subjectchlorogenová kyselinacze
dc.subjectantioxidační aktivitacze
dc.titleMonitoring of Chlorogenic Acid and Antioxidant Capacity of Solanum melongena L. (Eggplant) under Different Heat and Storage Treatmentseng
dc.title.alternativeMonitorování chlorogenové kyseliny a antioxidační kapacity Solanum melongena L. (lilek) při různých podmínkách tepelného zpracování a skladovánícze
dc.typeArticleeng
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 1 z 1
Načítá se...
Náhled
Název:
antioxidants_2019_8_234.pdf
Velikost:
1.58 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format