Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Vliv přídavku pokrutin z bobulí révy vinné na antioxidační vlastnosti taveného sýra

Diplomová práceopen access
Načítá se...
Náhled

Datum

2018

Autoři

Kudrnáčová, Marie

Název časopisu

ISSN časopisu

Název svazku

Nakladatel

Univerzita Pardubice

Výzkumné projekty

Organizační jednotky

Číslo časopisu

Abstrakt

Tato diplomová práce se zabývá studií antioxidační aktivity tavených sýrů po přídavku pokrutin hroznů révy vinné. V teoretické části je popsán výrobní proces tavených sýrů a hlavní složky mléka, mající antioxidační aktivitu. Teoretická část pojednává také o pokrutinách hroznů a jejich antioxidační aktivitě. V neposlední řadě jsou popsány principy jednotlivých metod stanovení. Praktická část vystihuje proces výroby vzorků tavených sýrů a zpracování pokrutin. Podrobně se zabývá stanovením antioxidační aktivity obohacených vzorků sýrů metodou DPPH, ABTS, stanovením redukční síly, schopnosti vychytávat peroxid vodíku a stanovením celkového obsahu fenolických látek a celkového obsahu flavonoidů, a také identifikací hlavních funkčních skupin přítomných složek ve vzorcích pomocí infračervené spektroskopie.

Popis

Klíčová slova

tavený sýr, pokrutiny hroznů, antioxidační aktivita, infračervená spektroskopie, processed cheese, grape pomace, antioxidant aktivity, infrared spectroscopy

Citace

Permanentní identifikátor

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By