Publikace: Vliv přídavku pokrutin z bobulí révy vinné na antioxidační vlastnosti taveného sýra
Diplomová práceopen accessNačítá se...
Datum
2018
Autoři
Kudrnáčová, Marie
Název časopisu
ISSN časopisu
Název svazku
Nakladatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Tato diplomová práce se zabývá studií antioxidační aktivity tavených sýrů po přídavku pokrutin hroznů révy vinné. V teoretické části je popsán výrobní proces tavených sýrů a hlavní složky mléka, mající antioxidační aktivitu. Teoretická část pojednává také o pokrutinách hroznů a jejich antioxidační aktivitě. V neposlední řadě jsou popsány principy jednotlivých metod stanovení. Praktická část vystihuje proces výroby vzorků tavených sýrů a zpracování pokrutin. Podrobně se zabývá stanovením antioxidační aktivity obohacených vzorků sýrů metodou DPPH, ABTS, stanovením redukční síly, schopnosti vychytávat peroxid vodíku a stanovením celkového obsahu fenolických látek a celkového obsahu flavonoidů, a také identifikací hlavních funkčních skupin přítomných složek ve vzorcích pomocí infračervené spektroskopie.
Popis
Klíčová slova
tavený sýr, pokrutiny hroznů, antioxidační aktivita, infračervená spektroskopie, processed cheese, grape pomace, antioxidant aktivity, infrared spectroscopy