dc.contributor.advisor |
Korecká, Lucie |
cze |
dc.contributor.author |
Komzáková, Jana
|
|
dc.date.accessioned |
2009-10-05T20:19:11Z |
|
dc.date.available |
2009-10-05T20:19:11Z |
|
dc.date.issued |
2009 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (sklad) |
cze |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/34802 |
|
dc.description.abstract |
Vitamin D je prohormon, který má mezi vitamíny zvláštní postavení, protože může být v těle částečně syntetizován. Jeho množství v organismu tedy není závislé pouze na příjmu potravou. Je důležitý pro regulaci hladiny vápníku a fosforu v krvi, pro udržení svalové kontrakce a vedení vzruchu nervy. Strukturně jako vitamín D označujeme skupinu steroidních látek, z nichž nejvýznamnější jsou cholekalciferol (vitamin D3) a ergokalciferol (vitamin D2). V současnosti je věnována pozornost případnému antikarcinogennímu účinku vitamínu D a jeho protektivnímu působení v patogenezi nádorového bujení. |
cze |
dc.format |
32 s. |
cze |
dc.format.extent |
256876 bytes |
cze |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cze |
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Bez omezení |
cze |
dc.subject |
Vitamín D |
cze |
dc.subject |
25-dihydroxyvitamin D |
cze |
dc.subject |
potraviny |
cze |
dc.subject |
stanovení vitamínu D |
cze |
dc.subject |
Vitamin D |
eng |
dc.subject |
25-dihydroxyvitamin D |
eng |
dc.subject |
foodstaff |
eng |
dc.subject |
determination of vitamin D |
eng |
dc.title |
Vitamín D v potravinách - význam a možnosti jeho stanovení |
cze |
dc.title.alternative |
Vitamin D in foods - its role and the methods of detection |
eng |
dc.type |
bakalářská práce |
cze |
dc.date.accepted |
2009 |
cze |
dc.description.abstract-translated |
Vitamin D is a prohormone with special position in group of vitamins, because it could be particularly synthesized in organism. Its amount in organism is dependent not only on receipt from foodstuff. Vitamin D is important for blood calcium and phosphorous level. Vitamin D is important for regulation of blood calcium and phosphorous level, for maintenance of muscle contraction and nervous conduction. Structurally, vitamin D is a group of steroid compounds from which cholecalciferol (vitamin D3) and ergocalciferol (vitamin D2) are the most important. Currently potential anticarcinogenic effect and protective affection of vitamin D in pathogenesis of tumour proliferation is observed. |
eng |
dc.description.department |
Katedra analytické chemie |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cze |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D21649 |
cze |
dc.identifier.signature |
D21649 |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |