Vitamín D v potravinách - význam a možnosti jeho stanovení

Show simple item record

dc.contributor.advisor Korecká, Lucie cze
dc.contributor.author Komzáková, Jana
dc.date.accessioned 2009-10-05T20:19:11Z
dc.date.available 2009-10-05T20:19:11Z
dc.date.issued 2009
dc.identifier Univerzitní knihovna (sklad) cze
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/34802
dc.description.abstract Vitamin D je prohormon, který má mezi vitamíny zvláštní postavení, protože může být v těle částečně syntetizován. Jeho množství v organismu tedy není závislé pouze na příjmu potravou. Je důležitý pro regulaci hladiny vápníku a fosforu v krvi, pro udržení svalové kontrakce a vedení vzruchu nervy. Strukturně jako vitamín D označujeme skupinu steroidních látek, z nichž nejvýznamnější jsou cholekalciferol (vitamin D3) a ergokalciferol (vitamin D2). V současnosti je věnována pozornost případnému antikarcinogennímu účinku vitamínu D a jeho protektivnímu působení v patogenezi nádorového bujení. cze
dc.format 32 s. cze
dc.format.extent 256876 bytes cze
dc.format.mimetype application/pdf cze
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Bez omezení cze
dc.subject Vitamín D cze
dc.subject 25-dihydroxyvitamin D cze
dc.subject potraviny cze
dc.subject stanovení vitamínu D cze
dc.subject Vitamin D eng
dc.subject 25-dihydroxyvitamin D eng
dc.subject foodstaff eng
dc.subject determination of vitamin D eng
dc.title Vitamín D v potravinách - význam a možnosti jeho stanovení cze
dc.title.alternative Vitamin D in foods - its role and the methods of detection eng
dc.type bakalářská práce cze
dc.date.accepted 2009 cze
dc.description.abstract-translated Vitamin D is a prohormone with special position in group of vitamins, because it could be particularly synthesized in organism. Its amount in organism is dependent not only on receipt from foodstuff. Vitamin D is important for blood calcium and phosphorous level. Vitamin D is important for regulation of blood calcium and phosphorous level, for maintenance of muscle contraction and nervous conduction. Structurally, vitamin D is a group of steroid compounds from which cholecalciferol (vitamin D3) and ergocalciferol (vitamin D2) are the most important. Currently potential anticarcinogenic effect and protective affection of vitamin D in pathogenesis of tumour proliferation is observed. eng
dc.description.department Katedra analytické chemie cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Bc. cze
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.identifier.signature D21649 cze
dc.identifier.signature D21649
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cze
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account